Belföld

Megint a buszsávot használta Karácsony Gergely

Egy újabb felháborodott olvasó küldte el azt a videót, amely nemrégen készült, és ismét bizonyítja, hogy Karácsony Gergely a közlekedési dugók okozta kaotikus helyzeten viszonylag könnyedén túlteszi magát, autója ugyanis megint a buszsávot használja.

Megint a buszsávot használta Karácsony Gergely
Karácsony Gergely megint a buszsávot használta, hogy ne kelljen órákig dugóban ülnie
Fotó: MH/Purger Tamás

A korábbi botrányos eset után sofőrje most is gond nélkül használta az Erzsébet hídi buszsávot. A pesti emberek - éppen Karácsony dilettáns döntései miatt, az értelmetlen biciklisávok vagy éppen a tervezetlen feltúrások miatt - órákig ülhetnek kocsijukban az elviselhetetlen dugókban, Karácsony Gergely viszont ezt másképp oldja meg. Szabálytalanul, a buszsávban, és mind kiderült: rendszeresen.

Az Origo egyik olvasója a lap szerkesztőségéhez eljuttatott egy videót, amely nemrég készült, és jól látható, ahogyan a főpolgármestert szállító (a sajtóban már többször bemutatott) autó folyamatosan a buszsávban közlekedik, miközben a munkába igyekvő autósok a hídon várakoznak. Karácsony Gergely ahhoz képest, hogy a legutóbbi hosszas magyarázkodás után sem vállalta a felelősséget, majd fegyelmit adott a saját sofőrjének, ismét a buszsávban közlekedik.

Objektum doboz

Túl azon, hogy intézkedéseivel a fővárosban közlekedési káoszt idézett elő, a jelek szerint továbbra sem hajlandó a KRESZ előírásainak betartására, és a buszsávban rövidíti meg az amúgy elviselhetetlenül hosszú menetidőt. 

Korábban nem emlékezett rá, hogy a buszsávot használta

Korábban elképesztő magyarázatot adott Karácsony Gergely főpolgármester arra a videóra, amit az Origo mutatott be, és amelyen az látszódik, hogy a buszsávban közlekedik a szolgálati kocsija. 

Erre sem emlékeztem, remélem, több ilyen nem történt 

- így reagált Karácsony Gergely a Mediaworks Hírcentrumának arra a kérdésére, hogy többször is előfordult-e, hogy rövidítés céljából a buszsávot használták szolgálati autójával. A főpolgármester akkor felháborítónak nevezte sofőrje szabálysértését, illetve azt is elárulta, hogy az autó vezetője szégyelli a tettét.

Objektum doboz

Azt is mondta, hogy „nem emlékezett” arra, hogy éber állapotban a buszsávban közlekedett volna, de ezt nem is zárta ki. 

Én nem emlékszem arra, hogy éber állapotban buszsávban közlekedtem volna, nem tartom teljesen kizártnak, hogy ez mégis előfordult

Majd folytatódott az abszurd magyarázkodás, és hozzátette, hogy reméli, sofőrje nem csinált ilyet a szolgálati autóval, de ha mégis előfordul ilyen, majd elbeszélget vele. 

Bár Karácsony végül a sofőrjét kiáltotta ki bűnbaknak, amiért buszsávban közlekedett, a sofőr az utasítást a főnökétől kapja, vagyis Karácsony Gergelytől. Végül fegyelmit adott saját sofőrjének, hogy ő maga meneküljön a felelősség elől. 

Objektum doboz

Legutóbb mozgáskorlátozott helyen parkolt Karácsony autója

Karácsony Gergely szolgálati kocsija múlt hét péntek reggel tilosban parkolt a Móricz Zsigmond körtéren. Erről Bohár Dániel, a Pesti TV riportere számolt be, aki azt írta, hogy 

A főpolgármesternek egy kampányrendezvényen volt jelenése, de elkésett, ezért a sofőrje szabálytalanul parkolt. 

Az eset kapcsán a Ripost egyik olvasója eljuttatott a szerkesztőségbe egy videófelvételt, melyen az látható, ahogy Karácsony Gergely szolgálati autója éppen egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen áll, szabálytalanul.

Objektum doboz

A videóhoz mellékelt levél szerint a felvétel tavaly július közepén, a Pesti úton készült. Karácsony Gergely egy kampányesemény miatt érkezett ide a szolgálati autójával, hogy 

a főpolgármester úrnak minél kevesebbet kelljen sétálnia a színpadig, a sofőrje egy mozgáskorlátozott parkolóhelyen állt meg, a rendezvény közelében. 

Ráadásul a főpolgármester távozása utána a sofőr nem állt odébb, hanem ott maradt: 

A kocsi körülbelül másfél-két órán keresztül parkolt szabálytalanul. 

A hatályos szabályozás szerint ki is használhatja a buszsávot?

 • (8) Az autóbusz forgalmi sávban
 • a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;
 • b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül
 • ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében (117/c. ábra) a kerékpáros,
 • bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt
 • bba) sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjármű,
 • bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóság és a tűzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjárműve,
 • bbc) a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárműve,
 • bc) a betegszállító gépjármű,
 • bd) a személytaxi,
 • be) a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár,
 • bf) nemzetközi sportszövetség, nemzetközi sportvilág esernyőszervezetének nemzetközi sporteseményei vonatkozásában a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény szervező bizottsága közreműködésével kijelölt jármű – a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény ideje alatt és azzal összefüggésben a sportesemény helyszínéül szolgáló települések területén – az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeit, a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó, a Kormány egyedi határozatában foglaltak szerint közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat. 

A legfrissebb felvétel tanúsága szerint Karácsony Gergely nem tanult a legutóbbi esetből, és ismét a buszsávot használja. Baloldali politikusként feltehetően úgy véli, a szabályok, törvények nem vonatkoznak rá. 

Eközben Karácsonyék családos embereket rúgnak ki, a főpolgármester kabinetfőnöke közel 1,2 milliót keres havonta.

Karácsonyék, ahogy azt kell, a kisembereken kezdték a spórolást, hiszen több családos is arról beszélt, hogy karácsony előtt rúgták ki az összeolvadt közműcégtől. Mindeközben Karácsony tanácsadói szinte mind milliós fizetéseket vihetnek haza. Így például az alig 30 éves Balogh Samu Márton is, Karácsony kabinetfőnöke.

 • A sajtóinformációk alapján 50 milliárd forintos ingatlanbirodalmat rejtegető Mártha Imre által vezetett BKM Zrt.-ben hatalmas leépítések zajlanak az állítólagos pénzhiány miatt. A cég alá tartozó FKF-től most éppen egy háromgyermekes családanyát rúgtak ki.
 • Karácsony Gergely és társai folyamatosan amiatt siránkoznak, hogy nincs pénzük, és Budapest nemsokára csődbe mehet, ezért közérdekű adatigényléssel a Fővárosi Önkormányzathoz fordultunk, hogy megtudjuk, a főpolgármester vajon a tanácsadóin kezdte-e a takarékoskodást. Persze, hogy nem.
 • Karácsony a kabinetfőnökének, Balogh Samu Mártonnak – aki egyben a főtanácsadója is – havonta közel 1,2 millió forintot juttat az adófizetők jóvoltából.
 • Balogh Samut a főpolgármester alig 27 évesen (!) nevezte ki önkormányzati főtanácsadóvá és irodavezetővé, de már másfél hónap múlva előléptette őt, és ez „természetesen” fizetésemeléssel is járt.
 • A Fővárosi Önkormányzat által megküldött megbízási szerződésekből az viszont nem derül ki, hogy Balogh Samu egészen pontosan mit is csinál ezért a pénzért, ezért újabb adatigényléssel fordultunk a Városházához annak érdekében, hogy részletesen ismertessék a Balogh által az elmúlt több mint két évben sikerre vitt feladatokat.

További részletek a kontra.hu oldalán.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony a kormányra hárítja a felelősséget

ĀHiába szeretnék a balliberális erők, hogy az országgyűlési választásokkal egy időben sor kerüljön az általuk kezdeményezett népszavazásra, a jogi-eljárásrendi korlátok, valamint a referendumot övező érdektelenség miatt erre nem fog sor kerülni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom