Gazdaság

Ötven százalékkal csökkent az akciós árak szabálytalan feltüntetése

A fogyasztóvédelmi hatóság november végétől az év utolsó napjáig fokozottan ellenőrizte az állandó és alkalmi árusítóhelyeket, az advent és szilveszter keresett termékeit

Több mint száz karácsonyi vásárban végeztek próbavásárlást, mindössze huszonegy árusnál találtak hiányosságot decemberi ellenőrzés sorozatukban a fogyasztóvédelmi szakemberek. A hagyományos és online üzletek nagyobb hibaszázalékkal dolgoztak az ünnepi időszakban, a kereskedők összesen több mint 2,5 millió forint bírság kiszabására szolgáltattak okot.

Ötven százalékkal csökkent az akciós árak szabálytalan feltüntetése
A fogyasztóvédelem kevés alkalommal szembesült hiányosságokkal
Fotó: MH/Török Péter

A fogyasztóvédelmi hatóság november végétől az év utolsó napjáig fokozottan ellenőrizte az állandó és alkalmi árusítóhelyeket, az advent és szilveszter keresett termékeit. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt és koordinált hagyományos akció ezúttal is a magyar családok nyugodt készülődését, békés ünnepre hangolódását szolgálta – írta az ITM tegnapi sajtóközleményében.

Kiemelték: főszabály szerint közterületi értékesítés keretében viszonylag szűkre szabott termékkör forgalmazható az újságtól a léggömbön át a fagylaltig, vattacukorig. Ebbe a sorba tartozik néhány téli lélekmelegítő, a sült gesztenye vagy kolbász, hurka is.

Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és a megelőző húsz napban az ünneppel összefüggő termékek, dísztárgyak, nemesfémből készült ékszerek is árusíthatók utcán. Elmondták, a fogyasztóvédelem a részben a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken kevés alkalommal szembesült hiányosságokkal a karácsonyi vásárokban.

A kormányhivatalok munkatársai országszerte 109 helyszínen fordultak meg. Huszonegy próbavásárlásnál tapasztalták, hogy az eladási vagy egységárat nem tüntette fel, a mérleg hitelességét nem tudta igazolni a kereskedő – magyarázták.

Elmondásuk szerint a szakemberek a fokozott ellenőrzés részeként a karácsonyi kitelepülések mellett több mint 650 állandó üzletet is felkerestek. Mintegy kétszáz kereskedelmi egységben tártak fel kisebb-nagyobb jogsértéseket, főként az egységár feltüntetésével kapcsolatosakat. A tapasztalatok szerint még mindig a napi cikkeket értékesítő boltok (pl. pékségek, hús-hentesáru vagy zöldség-gyümölcs üzletek, piacok) mulasztanak gyakrabban.

Mint kiderült, a karácsonyi fényfüzérek és más díszvilágítási eszközök laboratóriumi vizsgálattal megtámogatott szemléjét is december végével zárta le a hatóság. Összesen negyvenféle égősor, hópehely, csillag vagy rénszarvas formájú fényforrás közül harmincegy típus használata bizonyult kockázatosnak. Huszonöt produktum egyszerre áramütés- és tűzveszélyes. A biztonsági követelményeknek meg nem felelő árucikkeket kivonják a forgalomból – tették hozzá. Hangsúlyozták: eddig csaknem 35 ezer fényfüzért már a vámhatáron feltartóztattak. A félidős összegzéshez képest újdonság, hogy a laboratóriumban tizenöt világító műfenyőt is próbára tettek, egyetlen egy nem vette az akadályt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a termékellenőrzés részletes eredménye a Fogyasztóvédelmi portálról letölthető táblázatban böngészhető. A kerülendő bóvli leginkább arról ismerhető fel, hogy nem szerepel rajta a gyártó és importáló neve vagy védjegye, azonosító jele, nincs típus- vagy modellszáma, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE jelölés – fogalmaztak a közleményben.

Kapcsolódó írásaink