Gazdaság

A rezsicsökkentés tartósan garantálja Európa legalacsonyabb energiaárait

Védett magyar háztartások

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint decemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb 26 európai főváros összehasonlításában – közölte tegnap a hivatal. A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették.

Koppenhágában volt a legdrágább a szolgáltatás, egészen pontosan 39,82 eurócent/kWh, de a magyarokhoz képest bécsi szomszédaink is dupla áron jutottak a villamos energiához (29,29 eurócent/kWh). Idehaza a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamosenergia- és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – emlékeztet a közlemény.

A MEKH nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára decemberben 10,46 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. Decemberben Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,83 eurócent volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint decemberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók. Ismert, ez az intézkedés kifejezetten a nehezebb anyagi helyzetben lévő háztartásoknak jelent kiszámíthatóságot.

Kapcsolódó írásaink