Gazdaság

Tavaly novemberben is nőtt az építőipari termelés

„Az építőipari termelés volumene tavaly novemberben 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest pedig 4,9 százalékkal nőtt. ez is azt mutatja, hogy a kormány széles körű támogatásainak köszönhetően sikerült a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait kompenzálni és a magyar építőipar hónapról-hónapra jobban teljesít"– értékelte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese a tárca lapunkhoz eljuttatott közleményében pénteken.

Tavaly novemberben is nőtt az építőipari termelés
Tavaly novemberben is nőtt az építőipari termelés
Fotó: MH/Katona László

A miniszterhelyettes kiemelte, a tavalyi év adatai kedvező teljesítményről tanúskodnak. A KSH adatai szerint 2021. novemberben az épületek építése 11,6 százalékkal, az infrastrukturális beruházásokat, sportlétesítményeket lefedő egyéb építmények építése 14,8 százalékkal nőtt éves alapon.

A novemberi teljesítménnyel az építőipari termelés elérte a 2019 nyarán regisztrált rekordszintet és ez a kedvező tendencia tovább folytatódhat. Az uniós, valamint a környező országok körében is kiemelkedő a magyar szektor teljesítménye, 2010 átlagával összevetve az építőipari ágazat termelése 80,3 százalékkal bővült, így ebben a tekintetben hazánk első helyen áll a régióban.

„A kormány többféle intézkedéssel segíti a magyar embereket, a 2021. január 1-től érvényben lévő, új lakóépületek értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa, a CSOK felvétele esetén az áfa visszaigénylése, továbbá a vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség eltörlése, a zöld hitel és zöld CSOK, valamint a lakás-felújítási támogatás nagy lendületet adnak a lakásépítési és felújítási piacnak" - tette hozzá Schanda Tamás.

Kapcsolódó írásaink