Gazdaság

Pontosítások az otthonteremtési támogatások felhasználásánál

A módosítások sokak számára könnyíthetik a kedvezmények igénylését és felhasználását, valamint kibővítik a jogosultak körét

Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságának feltételei. Ezek a változások elsősorban a csokot és a lakásfelújítási támogatást érintik, de ezek mellett több véghatáridő is közeleg ebben az évben.

Pontosítások az otthonteremtési támogatások felhasználásánál
Aki újabb gyermeket vállal, további korszerűsítésre is kaphat támogatást
Fotó: MH/Katona László

A friss változások elsősorban a már meglévő szabályokat pontosítják, így gyökeres fordulatot nem fognak hozni az ingatlanpiacon, azonban a módosítások sokak számára tovább könnyíthetik a támogatások igénylését, felhasználását, és valamelyest kibővítik a támogatottak körét is. Így adhatnak egy végső lökést azoknak, akik eddig hezitáltak az igényléssel kapcsolatban, legyen szó ingatlanvásárlásról, –építésről vagy akár –felújításról – jelentette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője tegnap a lapunknak eljuttatott tájékoztatóban.

Ahogyan a beszámolóban is kiemelték, a kormányrendeletben részletezett legtöbb módosítás a családi otthonteremtési támogatásra vonatkozik. A megelőlegező kölcsön változatlanul többször is igénybe vehető, azonban január elseje óta csak akkor köthető új szerződés, ha a korábbi szerződésben vállalt gyermekek megszülettek, vagy ha a meg nem született gyerekek után járó támogatási összeget maradéktalanul visszafizették az államnak.

További fontos változás, hogy új lakás építése, használt lakás bővítése és használt lakás falusi csok segítségével történő korszerűsítése esetében újabb támogatás igényelhető, amennyiben az eredeti igénylést követően újabb gyerekkel bővült a család, vagy újabb gyereket vállal. Azonban az újabb támogatás feltételekhez van kötve. Ilyen például, hogy az építési költségvetést meg kell emelni legalább a támogatás összegével, és ezt a hitelintézetnek is el kell fogadnia, a második igényléskor pedig még nem fejeződhetnek be a munkálatok, és teljesíteni kell a megnövekedett gyerekszámhoz köthető feltételeket. Egy másik fontos, az otthonfelújítási támogatást érintő változás, hogy az év elejétől a 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyermekek tulajdoni hányada is beleszámít az előírt, legalább 50 százalékos tulajdoni arányba, amivel az igénylőknek rendelkezniük kell.

Emellett több otthonteremtési támogatás határideje is közeleg: június 30-ig igényelhető a falusi csok, míg a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás december 31-én jár le, a csokhoz kapcsolódó lakásépítési áfa-visszatérítés támogatásához hasonlóan. Amennyiben a véghatáridők nem változnak, úgy a célzottan otthonteremtési vagy erre fordítható támogatások igénybevételére indított hajrá idén még biztosan nem engedi a negatív piaci folyamatok beindulását.

A kedvezményes lakásáfa év végi határidejének hatására meg-szaporodhat a piacra kerülő új lakások és projektek száma, ez-zel biztosítva a folyamatos utánpótlást a kínálati oldalon – tette hozzá Valkó Dávid.

Kapcsolódó írásaink