Gazdaság

Nem hiába nyomták meg az év végét a fogyasztóvédők

Több mint száz karácsonyi vásárban végeztek próbavásárlást, mindössze huszonegy árusnál találtak hiányosságot decemberi ellenőrzéssorozatukban a fogyasztóvédelmi szakemberek. A hagyományos és online üzletek nagyobb hibaszázalékkal dolgoztak az ünnepi időszakban, a kereskedők összesen több mint 2,5 millió forint bírság kiszabására szolgáltattak okot. A fényfüzérek kifogásolási aránya háromnegyedes maradt, a világító műfenyők ezzel szemben jellemzően biztonságosak.

Nem hiába nyomták meg az év végét a fogyasztóvédők
Ételt kínáló árus a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárban a megnyitó napján a Vörösmarty téren (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Kovács Attila

A fogyasztóvédelmi hatóság november végétől az év utolsó napjáig fokozottan ellenőrizte az állandó és alkalmi árusítóhelyeket, az advent és szilveszter keresett termékeit - írja sajtóközleményük.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt és koordinált hagyományos akció ezúttal is a magyar családok nyugodt készülődését, békés ünnepre hangolódását szolgálta. Főszabály szerint közterületi értékesítés keretében viszonylag szűkre szabott termékkör forgalmazható az újságtól a léggömbön át a fagylaltig, vattacukorig. E sorba tartozik néhány téli lélekmelegítő, a sült gesztenye vagy kolbász, hurka is.

Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és a megelőző húsz napban az ünneppel összefüggő termékek, dísztárgyak, nemesfémből készült ékszerek is árusíthatók utcán.

A fogyasztóvédelem a részben a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken kevésszer szembesült hiányosságokkal a karácsonyi vásárokban. A kormányhivatalok munkatársai országszerte 109 helyszínen fordultak meg.

Huszonegy próbavásárlásnál tapasztalták, hogy az eladási vagy egységárat nem tüntette fel, a mérleg hitelességét nem tudta igazolni a kereskedő. A szakemberek a fokozott ellenőrzés részeként a karácsonyi kitelepülések mellett több mint 650 állandó üzletet is felkerestek.

Mintegy 200 kereskedelmi egységben tártak fel kisebb-nagyobb jogsértéseket, főként az egységár feltüntetésével kapcsolatosakat. A tapasztalatok szerint még mindig a napi cikkeket értékesítő boltok (pl. pékségek, hús-hentesáru vagy zöldség-gyümölcs üzletek, piacok) mulasztanak gyakrabban. Gyengébb teljesítményükbe a gyorsabban cserélődő árukészlet is belejátszhat.

Pozitív fejlemény, hogy az akciós árak jelölésének 2020-ban még 10 százalékos kifogásolási aránya tavaly megfeleződött - emelik ki.

Az idén nyárra hatályba lépő szabálymódosítástól e területen további előrelépés várható.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium egész évben állandó jelenléttel, rendszeres vizsgálatokkal védi a magyar vásárlókat. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, veszélyes termékek kiszűrése érdekében a fogyasztóvédelem 2022-ben is gondoskodik a már megszokott szezonális ellenőrzésekről.

Kapcsolódó írásaink