Gazdaság

Nagy István: Továbbra is prioritás az élelmiszeripar fejlesztése

Stratégiai ágazat

Az agrártárca továbbra is prioritásként kezeli az élelmiszeripari ágazat fejlesztését – mondta az agrárminiszter tegnap a debreceni városházán, ahol támogatási okiratot adott át három helyi élelmiszeripari vállalkozás vezetőjének.

Nagy István közölte: a hazai agrárcégek vállalkozási kedvének köszönhetően országosan 1187 pályázat érkezett 400 milliárd forintot meghaladó összegben.

A következő időszakban további 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az élelmiszer-termelés stratégiai pozíciójának megerősítésére – tette hozzá a tárcavezető. Hajdú-Bihar megyében 34 pályázatot adtak be 26 milliárd forint értékben, ezekből eddig négy pályázat kapott 1,9 milliárd forint támogatást – jelezte a miniszter. Az elmúlt években bebizonyosodott: a mezőgazdaságra válságok idején is számíthat az ország, az agrárgazdaság, az élelmiszeripar stratégiai ágazat lett – hangsúlyozta Nagy István.

A kormány történelmi léptékű döntésének nevezte, hogy az európai uniós forrásokból 17,5-ről nyolcvan százalékra növelte a vidékfejlesztési támogatások arányát, így a következő években 4265 milliárd forintot lehet fejlesztésre fordítani. Tavaly az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire ötvenmil­liárd forint, komplex fejlesztésre pedig kétszázmilliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat – emlékeztetett. A cél a helyi gazdaság támogatásával megerősíteni a magyar vidéket, ami tolóerőt ad az egész gazdaságnak – mondta Nagy István.

Kapcsolódó írásaink