Gazdaság

Már több mint 27 ezer család igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt

Lendületet kapott a falvak fejlődése

Továbbra is töretlen a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) népszerűsége: a 2019-ben bevezetett támogatást mára több mint 27 ezer család igényelte használt lakás és ház vásárlására vagy megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére, kibővítésére – közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár tegnap a Kormany.hu oldalon.

Már több mint 27 ezer család igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt
Fotó: MH

Zsigó Róbert azt írta, tizenkét éve a nemzeti kormány családbarát fordulatával elindult minden idők legnagyobb otthonteremtési programja. A 2015 júliusától elérhető csok eddig mintegy kétszázezer családot segített új otthonhoz, és több mint százezer gyermek megszületéséhez járul, járult hozzá – magyarázta. A 2019-ben, a Magyar Falu Program keretében bevezetett falusi csokot mára, több mint 27 ezer család igényelte.

„A falusi csok új lendületet adott a falvak fejlődésének, hozzájárul a fiatalok helyben maradásához és a helyi közösségek életszínvonalának erősödéséhez” – emelte ki Zsigó Róbert. Az államtitkár hangsúlyozta: a falusi csok révén majdnem 149 milliárd forint támogatást igényeltek a kistelepüléseken élő családok.

Az igénylések több mint felét (54 százalék) lakásvásárlással egybekötött bővítésre vagy korszerűsítésre, átlagosan 7,7 millió forint összegben, kisebbik felét (46 százalék) pedig meglévő ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére nyújtották be, átlagosan 2,8 millió forint összegben – fejtette ki. A falusi csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt az összes falusi csok igénylés negyedében (26 százalék) igényelték a családok, összesen 53 milliárd forint összegben.

Kapcsolódó írásaink