Gazdaság

A személyforgalom helyreállítását szorgalmazza Balassagyarmat és Losonc

Vasútfejlesztés

Az Ipoly-völgyi vasút felélesztését, a Nógrád megyei Balassagyarmat és a dél-szlovákiai Losonc közötti személyforgalom helyreállítását szorgalmazza a két város önkormányzata – közölte a két település polgármestere az erről folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón tegnap az MTI szerint.

Csach Gábor (Fidesz–KDNP), Balassagyarmat polgármestere jelképesnek nevezte, hogy a városok a vasút ügye mellett közösen dolgoznak többek között a kerékpáros turizmus fejlesztésén, kulturális, oktatási és gazdasági együttműködéseken is. Hozzátette: az Ipoly-völgyi vasút újjáélesztése harminc éve van napirenden. A tavaly októberben elfogadott memorandumban a magyar és szlovák kormány, Besztercebánya, Nyitra, Nógrád és Pest megye vezetőinek támogatását kérték a személyforgalom újraindításához – emlékeztetett.

Alexandra Pivkova, Losonc polgármestere, parlamenti képviselő elmondta, hogy márciusban konferenciát szerveznek annak érdekében, hogy a két város között ne csak teherforgalom legyen. Hozzátette: május elsejére vasúti nagyrendezvényt terveznek, melyen turisztikai vonat szállítaná az utasokat a két település között, emellett Losonc csatlakozik a Nógrád megyében hagyományos Ipoly-naphoz augusztus 13-án. Más területeken is partnerséget építenek Balassagyarmattal, így például európai uniós támogatási lehetőségeket keresnek olyan projektekre, mint a kerékpárutak összehangolása, közútfejlesztés vagy új Ipoly-hidak építése – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink