Gazdaság

Optimizmussal indultak a középvállalkozások

A hozzáállásban szerepet játszik a munkáltatók által fizetett szakképzési hozzájárulás eltörlése és a szociális hozzájárulási adó 25,5 százalékról 13 százalékra csökkentése

Pozitív várakozással indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások a K&H tegnapi sajtóközleménye alapján. A K&H kkv bizalmi indexe az enyhe csökkenést követően jelenleg is tizenegy ponton áll. Szintén optimizmusra ad okot, hogy az előttünk álló egy évben a közterhek csökkentésére számítanak, emellett azonban enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltételezhetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.

Az index értéke jelenleg tizenegy ponton áll, ami magasabb, mint a járvány miatti bizonytalansággal terhelt 2020 második felének értékei, ám az előző három negyedévhez képest csökkenést mutat.

Ez az óvatosság az év során akár tovább is erősödhet, ha a járvány és az általa okozott globális kihívások, mint például az ellátási láncok akadozása, nem enyhülnek – emelte ki Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing- és értékesítéstámogatás-vezetője az eredmények kapcsán. A bank adatai azt mutatják, hogy méret szerinti bontásban a középvállalkozások a legoptimistábbak, hiszen esetükben tizenkét pontos értéket vett fel az index, míg a másik két esetben egyaránt mindössze tíz ponton áll a mutató.

Abban, hogy sok vállalkozás inkább óvatos, nagy szerepet játszik az, hogy a kkv-k 85 százaléka számít növekvő vállalati hitelkamatra a Magyar Nemzeti Bank szigorodó kamatpolitikája miatt. Emellett bár még mindig a cégek többsége szerint vállalkozásbarát a magyar gazdaságpolitika, az előző negyedévben mért 34 százalékról 30 százalékra csökkent az arányuk. Ezzel szemben a harmadik negyedévhez képest most már jóval több cég kalkulál azzal, hogy a közterhek változása pozitív hatással lesz a helyzetére.

Az optimista hozzáállásban szerepet játszik a munkáltatók által fizetett szakképzési hozzájárulás eltörlése és a szociális hozzájárulási adó 25,5 százalékról 13 százalékra csökkentése. Végül, de nem utolsósorban pedig az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás 13 százalékra való mérséklődése is nagy terhet vesz le a cégekről.  A K&H felmérése szerint az ágazatok közül egyértelműen a mezőgazdaság a leginkább derűlátó, esetükben 18 ponton áll a mutató. Őket követik az ipari cégek, amelyek 14 ponttal szintén az átlag felett állnak, miközben a szolgáltató szektor várakozása 11, a kereskedelmi ágazatoké pedig átlag alatt, 9 ponton áll.

Kapcsolódó írásaink