Gazdaság

Segíti a nők foglalkoztatását a bölcsődei hozzájárulás

Munkaerőpiaci ösztönzés

Már hatezer ember igényelte az állam által nyújtott, havi negyvenezer forintos támogatást a bölcsődei térítési díjak fedezéséhez, amely főként a nők foglalkoztatását segíti – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap az M1 aktuális csatornán.

Bodó Sándor elmondta: a program célja, hogy amennyiben a szülő a gyermek hároméves kora előtt vissza szeretne térni a munkaerőpiacra, és gyermekét magán-, alapítványi vagy céges bölcsődében helyezné el, segítséget kapjon. A támogatás igényléséhez regisztrálni kell a Magyar Államkincstárnál (MÁK), az adatok pontosításához ügyfélkapura, az összeg folyósításhoz pedig bankszámlára van szükség – ismertette.

Elmondta, a szülőnek a magánbölcsőde által kiállított számlát be kell küldenie a MÁK-hoz, amely elutalja a legfeljebb negyvenezer forintos támogatást. Ha a térítés díja több, mint negyvenezer forint, a pluszköltséget a családnak kell finanszíroznia – tette hozzá. A női foglalkoztatottak száma 2010-hez képest 333 ezerrel emelkedett, így már eléri a 2,2 milliót – emelte ki Bodó Sándor.

Kapcsolódó írásaink