Gazdaság

Folytatódik a sikeres gazdaságpolitika

Az adósságráta és az uniós módszertan szerinti hiány csökkenése kellő pénzügyi tartalék mellett valósulhatott meg

A Pénzügyminisztérium lapunknak tegnap számolt be arról, hogy a gazdaság újraindítása érdekében a magyar kormány 2021-ben is folytatta az adócsökkentésekre, a munkahelyteremtésre és a családok megerősítésére épülő, sikeres gazdaságpolitikáját.

Ennek köszönhető, hogy a gazdaság teljesítménye 6,4 százalékkal nőhetett, a foglalkoztatottak száma pedig 4,7 millióra emelkedett, amivel a munkanélküliségi ráta 4 százalék alá csökkent. Emellett tovább nőttek a családok támogatására és a nyugdíjasok védelmére fordított források is.

A múlt évben az államháztartás központi alrendszere összesen 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, amin belül a központi költségvetés 4662,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 419,4 milliárd, míg az elkülönített állami pénzalapok 19,8 milliárd forintos hiányt értek el. A magyar kormány, ahogyan 2021-ben, úgy idén is kiemelten fontosnak tartotta a nyugdíjasok védelmét, amelynek érdekében számos intézkedést hozott a kormány. Ezek közül talán a legfontosabbak, hogy megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése, illetve kiegészítő nyugdíjemelésekről és prémium kifizetéséről is gondoskodott a kormány.

A hazai kiadások közül több mint 200 milliárd forintot fordított a közúti fejlesztésekre és a Magyar Falu Programra szintúgy. A koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásokra közel 100 milliárd forintot fordítottak, de a vasúti fejlesztésekre szánt összeg is jelentős volt a tavalyi évben, közel 70 milliárd forint.

A hazai kiadások közül kiemelendő továbbá a nyugellátásokra fordított 4117,7 milliárd forint, valamint a gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetett 1880 milliárd forint is. Tavaly indult el az orvosok több évig tartó, átfogó béremelési programja is. A kormány december elején 350 milliárd forintos pénzügyi tartalék képzéséről is döntést hozott annak érdekében, hogy ezzel is erősítse országunk pénzügyi stabilitását, és javítsa a befektetői megítélést.

Kapcsolódó írásaink

Magas értékkel zárta 2021-et a Heti Gazdasági Index

ĀMagas értékkel zárta a múlt évet a Pénzügyminisztériumban kifejlesztett Heti Gazdasági Index, amely a január 2-án végződött héten 14,2 százalékos emelkedést jelzett, míg a negyedik negyedévben a mutató átlagos értéke plusz 7,8 százalék volt