Gazdaság

A támogatások miatt keresik sokan a paneleket

Megfizethetőség, hitelezhetőség

Egyre népszerűbbek a panellakások az Ingatlan.com elemzése szerint, amelyben több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgálták meg az érdeklődés alakulását, valamint az árak változását a lakáspiacon.

A támogatások miatt keresik sokan a paneleket
Panel
Fotó: MH/Purger Tamás

Tavaly a fővárosi és a megyeszékhelyeken lévő eladó panellakásokra több mint félmillió érdeklődés jutott az Ingatlan.com-on, ami 4 százalékkal haladta meg a 2020-as szintet. Az egy eladásra kínált lakásra jutó kereslet a paneleknél 6 százalékkal nőtt éves szinten, míg a téglalakások iránti kereslet stagnált. Idén januárban tavaly októberhez képest az egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma 14 százalékkal emelkedett, miközben a téglalakások iránti kereslet feleekkora mértékben nőtt.

Az egy panelhirdetésre jutó érdeklődések száma majdnem kétéves csúcson van. E lakástípus népszerűségéhez az alacsonyabb ára mellett az is hozzájárul, hogy a bankok szívesen hitelezik. Az Ingatlan.com úgy véli, idén ez lehet nagyvárosi vevők menekülőútja a lakásdrágulás és a hitelkamatok emelkedése elől. Megjegyezték, a panelok alacsonyabb ára miatt a csok és babaváró támogatás, illetve a kamattámogatott hitelek jóval nagyobb arányú segítséget biztosítanak, mint egy drágább téglalakás esetében.

Az Ingatlan.com körképe szerint idén januárban a fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 643 ezer forint a kínálati piacon. A téglalakásokra 867 ezer forintos átlagár a jellemző. A XI. kerületi panelingatlanok a legdrágábbak, míg a legolcsóbb városrész a XXIII. kerület, ahol 522 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért. A megyeszékhelyeken a panelek átlagos négyzetméterára 421 ezer forint, a téglalakásoké 491 ezer. Az összeállítás szerint a veszprémi paneleket kínálják a legmagasabb áron, 563 ezer forintért, a legolcsóbb pedig Salgótarján, 216 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

Kapcsolódó írásaink

Élénkült a lakáspiac decemberben

ĀIdén, hasonlóan a tavalyi forgatókönyvhöz, az év első felében erőteljes bővülés várható az ingatlanvásárlási forgalomban, azt követően a tempó visszafogottabb lehet