Gazdaság

Élénkült a lakáspiac decemberben

Idén, hasonlóan a tavalyi forgatókönyvhöz, az év első felében erőteljes bővülés várható az ingatlanvásárlási forgalomban, azt követően a tempó visszafogottabb lehet

Jelentősen, csaknem húsz százalékkal nőtt a forgalom decemberben a használt lakások piacán. Összesen több mint 131 ezer használt lakóingatlan cserélt gazdát 2021-ben, ez ötszázalékos növekedésnek felel meg a 2020-as csaknem 125 ezres forgalomhoz képest – írta az Ingatlan.com tegnapi sajtóközleményében.

Élénkült a lakáspiac decemberben
A használt lakások iránti erős kereslet 2022-ben is fennmarad a fővárosban
Fotó: MH/Katona László

Az Ingatlan.com becslése szerint 2021 decemberében 8287 használt lakóingatlan cserélt gazdát az országban, ez mintegy 21 százalékos bővülést jelent 2020 utolsó hónapjához képest. „A forgalomnövekedésre számítani lehetett, mert 2020 decemberéről sokan 2021 elejére halasztották adásvételeiket a tavaly kibővített állami támogatások miatt” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: az ötszázalékos bővülést a lakásadásvételeknél kötelezően kiállítandó energiatanúsítványok számának növekedése az Ingatlan.com keresleti-kínálati adatai is alátámasztják.

Az Ingatlan.com elemzése kitér az öt legfontosabb folyamatra, amelyek meghatározhatják az a lakáspiac idei évét.

Elősorban az infláció felgyorsulása miatti kamatemelések nyomán a különböző kölcsönök, ezen belül a lakáshiteleknél már megindult drágulást emelik ki, ugyanis miközben 2021-ben négy százalék körüli kamattal is lehetett piaci alapú – azaz államilag nem támogatott – lakáshitelhez jutni, 2022-ben inkább 6-8 százalék körüli szintekkel érdemes számolni.

Másodikként beszélnek a zöld-otthon program első kétszázmil­liárdos keretéről, amely valószínűleg áprilisig kitart majd, de az MNB tavaly megszerzett zöldmandátumának köszönhetően az Ingatlan.com arra számít, hogy a hitelkeret tovább bővülhet.

Az államilag támogatásoknál bizonyos határidők lejárta adhat extra keresletet – fejtett ki Balogh László a harmadik pontban. A falusi csokot az év közepéig, a lakásfelújítási támogatást és a babaváró kölcsönt pedig az év végéig lehet igényelni.

„Lényeges az is, hogy 2022 végén lejár még egy határidő” – hangsúlyozta a szakértő a negyedik pontban. „Csak a 2022 végéig építési engedélyt szerzett vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat lehet 2026 végéig a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfával megvásárolni. Ez pedig a telekpiacon okozhat árrobbanást, mivel elérhető telkekből egyre kevesebb van, és leginkább a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben épülő kertes házak esetében ösztönzi az építtetőket a minél gyorsabb telekvásárlásra” – fogalmazott a szakember.

Utolsó pontban szót ejt még a nagyvárosok agglomerációs térségei a használt lakások iránti erős keresletéről, amelyben elmondja, hogy 2020-hoz és 2021-hez hasonlóan az idén is fennmarad.

Az Ingatlan.com elemzése szerint összességében idén – hasonlóan a tavalyi forgatókönyvhöz – az év első felében erőteljes bővülés várható a lakáspiaci forgalomban és az árak is szinte mindenhol emelkedhetnek, azt követően fennmarad a növekedés, de a tempó valamivel visszafogottabb lehet.

Kapcsolódó írásaink