Gazdaság

Kifizetődő lakásfelújítási támogatás

Év végéig lehet élni az életminőséget javító állami kedvezménnyel, az ingatlanpiac is igazolja, hogy a jobb állapotú lakóhelyek keresettebbek

A rezsiköltségben, később pedig az eladási árban is bőven megtérülhet a lakásfelújítási támogatás, amelyet év végéig lehet igényelni.

Kifizetődő lakásfelújítási támogatás
Érdemes kihasználni a lehetőséget, a munkálatokat év végig kell befejezni
Fotó: MH/Katona László

Egy évvel ezelőtt új elemmel, a lakásfelújítási támogatással bővült az állami lakásprogram, ennek köszönhetően a gyermeket váró vagy nevelő családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum hárommillió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként megkaphatják az államtól. Ráadásul ehhez kedvezményes hitelt is igényelhetnek. Az év végéig igényelhető támogatás bevezetésének egyéves évfordulója apropóján az Ingatlan.com több mint kétszázezer lakáshirdetés adatai alapján elemzést készített a felújítandó és felújított lakóingatlanok átlagos négyzetméteráráról, vizsgálva egyúttal a felújítandó ingatlanok kínálatát is.

„A lakásfelújítás a legtöbb esetben megtérülő beruházás, mivel az energiatakarékosabb ingatlanok rezsiköltsége is alacsonyabb, emellett, ha eladósorba kerül az ingatlan, magasabb árat lehet kérni érte. Sok vevőjelölt hajlandó kifizetni ezt a többletet” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közlemény szerint. Hozzátette, ada­taik alapján a budapesti jó állapotú, felújított ingatlanok átlagos négyzetméterára 852 ezer forint volt a kínálati piacon idén január elején, ez 23 százalékkal haladja meg a közepes állapotban lévő, felújítandó ingatlanok négyzetméterárát. A megyeszékhelyeken a felújítottak 472 ezer forintos átlagos négyzetméterára 33 százalékkal magasabb
a rosszabb állapotúakénál.

Az elemzésből kiderül, hogy a felújított és felújítandó lakóingatlanok országszerte egyaránt drágultak. Az eladásra kínált, felújítandó budapesti lakóingatlanok átlagos négyzetméterára egy év alatt 12 százalékkal emelkedett 852 ezer forintra. Közben a felújítandóké 11 százalékkal 693 ezer forintra. A XVIII., XX., XXIII. kerület „adja” a legolcsóbb korszerűsítendő ingatlanokat, ezeknek az átlagos négyzetméterára 373-528 ezer forintot tett ki.

A megyeszékhelyek összesítéséből pedig az látszik, hogy a felújítottak és a felújítandók átlagos négyzetméterára egy­aránt 17-17 százalékkal, 356 ezer, illetve 472 ezer forintra emelkedett. A legkeresettebb megyeszékhelyek közül a felújítandó lakásoknál a négyzetméterár Székesfehérváron a legmagasabb, 528 ezer forint volt januárban. Debrecené a második hely ebben az összehasonlításban, 505 ezer forinttal, a harmadik pedig Veszprém, ahol a korszerűsítésre váró lakóingatlanokat 486 ezer forintos ár jellemezte. Ezzel szemben Kaposvár, Békéscsaba és Salgótarján a legolcsóbb, utóbbi városokban 187-276 ezer forint az átlagár.

Balogh László azt mondta, hogy a lakásfelújítást tervezőknek érdemes kihasználniuk a lehetőséget. Ehhez viszont igyekezniük kell, mert a jelenlegi szabályozás szerint 2022 végéig lehet igényelni a támogatást, de addigra már a felújítási munkálatokat is be kell fejezni. Ha valaki nem lép időben, és ezt a maximum hárommillió forintot három évre felvett személyi kölcsönből fedezné, akkor a vissza nem térítendő támogatás összegén felül az erre jutó 300-400 ezer forintos kamatot is elbukja, amit a hitelezőnek kell kifizetni.

Ingatlanvásárlásra fordítják a babavárót


Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a babaváró hitelből. A Duna House Pénzügyek felmérése szerint az igénylők csaknem háromnegyede költi ingatlanvásárlásra az elnyert hozzájárulás összegét – közölték tegnap. Ezzel arányosan csökken a felújításra, bővítésre, megtakarításra vagy hitelkiváltásra fordított támogatások száma. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön több mint két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján csaknem 1400 milliárd forintot folyósítottak a babaváró hiteligénylés fedezésére 2019-es indulása óta. A Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint 2021-ben a babaváró legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt – árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A maximális, tízmillió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának átlagosan negyedét, vidéken pedig a felét, néha akár a teljes összeget is fedezni tudják.

A babaváró támogatás mellett a vásárlóknak a legtöbb esetben még további támogatásra is szükségük van lakáscéljaik eléréséhez. Az államilag támogatott hitelek, a csok és a falusi csok erre megfelelő alternatívát nyújt.

Kapcsolódó írásaink