Gazdaság

Változatlanok a szabályok

Export esetén továbbra is regisztrálni kell az építőanyagokat

Változatlan formában május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek exportregisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe – mondta el tegnap Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese sajtóközleményében.

Változatlanok a szabályok
Schanda Tamás: A kormány védi a magyar emberek érdekeit
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kiemelte, hogy a kormány a hazai építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosításával is védi a magyar emberek érdekeit. A rendelkezés szerint bizonyos anyagokat, mint az acél- vagy a vastermékek, szigetelőanyagok, homok, kő, kavics és a sóder, csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból, a kapcsolódó regisztrációt június 30-ig továbbra is meg kell tenni az ITM felé. A gazdasági fejlődés érdekében elengedhetetlen, hogy az építőanyagok kivitele ne akadályozza az infrastruktúrák működését, Ezért annak bírálatakor figyelembe veszik, hogy a tervezett kivitel kockázatot jelent-e a hazai építőipara.

Az adminisztrációs kötelezettség bevezetése lehetővé tette, hogy a kormány részletesebb adatokhoz juthasson az építőanyag piacról. A múlt évben több mint 6300 bejelentés érkezett, amelyet hatósági eljárás keretében bírált el a minisztérium.

Ennek során kiderült például, hogy egyes építőanyagok esetében a kellő mennyiségben rendelkezésre álló hazai gyártásúnál nem jobb minőségű, de drágább importtermékek érkeznek. Emellett fény derült arra is, hogy miközben Ausztriában több bányát bezártak, egymillió tonna magyar kavicsot exportáltak oda. Mivel nem megújuló természeti kincsről van szó, a hazai ásványvagyon megvédése érdekében szükség van az intézkedésekre – hangsúlyozta Schanda Tamás.

Kapcsolódó írásaink