Gazdaság

Másfélszeresére emelkedett hazánkban a foglalkoztatás

A januártól bevezetett adómentességgel a fiataloknak jobban megéri részmunkaidős munkát vállalni a tanulás mellett és ezzel munkatapasztalatot szerezni diploma előtt

A múlt héten megjelent foglalkoztatási adatok szerint a 15–24 éves korúak közül a szeptember-novemberi hónapokban átlagosan 272 ezren dolgoztak, hatezerrel többen, mint egy évvel korábban, és 37 ezren voltak munkanélküliek, ezer fővel kevesebben, mint előző évben ugyanezekben a hónapokban – ismertette Szalai Piroska.

A fiatalok foglalkoztatási rátája 27,8 százalék, munkanélküliségi rátája pedig 11,9 százalék. A munkanélküliségi ráta számításánál nem veszik figyelembe a teljes korcsoportot, hanem a munkanélküliek létszámát csak a munkaerőpiacon aktívakhoz, azaz a foglalkoztatottak és a munkanélküliek összegéhez viszonyítják. Mivel a teljes korcsoportban ma mintegy 980 ezer fiatal él hazánkban, így a munkanélküliek a teljes korcsoport 3,8 százalékát teszik ki, 68,4 százalékuk inaktív, azaz őket a munkaerőpiacon kívül találjuk. Legtöbbjük tanul, és a tanulás mellett havonta egy-két órát sem dolgozik.

A legfrissebb adatok szerint a munkanélküli fiataloknak a teljes korcsoportbeli aránya alacsonyabb, mint az unió átlaga, az 5. legkisebb a tagállamok között – mondta lapunk megkeresésére Szalai Piroska.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) munkaerőpiaci szakértője kitért arra, hogy 2010 óta 18,3 százalékról másfélszeresére emelkedett hazánkban a fiatalok foglalkoztatása, és 26,4 százalékról kevesebb mint felére csökkent körükben a munkanélküliség. A magyar foglalkoztatás javulása az uniós tagállamok közül az öt legnagyobb egyike. Ezzel szemben 2002–2010 között, a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt a foglalkoztatási ráta 28,3 százalékról 18,3 százalékra esett vissza, ezzel a legutolsók lettünk 2010-ben az unióban, és a korcsoport 75,2 százaléka inaktív lett.

A KINCS munkaerőpiaci szakértője szerint a januártól bevezetett adómentességgel a fiataloknak jobban megéri akár részmunkaidős – heti két-három napos – munkát vállalni a tanulás mellett, ezzel munkatapasztalatot szerezni már a diplomájuk megszerzése előtt. Mivel a fiatalok még tapasztalatlanok, de számos területen nagyon jó kompetenciáik vannak, ami a munkahelyeken is kamatoztatható, így várható, hogy a munkáltatóknak is jobban megéri foglalkoztatni őket, mint korábban  – magyarázta a szakértő.

„Az elmúlt években a fiatalok legnagyobb foglalkoztatásbővülését 2013 után, a munkahelyvédelmi akció keretében adott munkáltatói adókedvezmények után tapasztalhattuk. Bízom benne, hogy legalább ilyen pozitív hatása lesz a mostani szja-kedvezménynek is” – zárta szavait Szalai Piroska.

15–24 évesek foglalkoztatási rátája
15–24 évesek foglalkoztatási rátája
Fotó: Eurostat

Kapcsolódó írásaink