Gazdaság

Kiemelkedő őszi építőipari teljesítmény

Hétindító. Az üzemanyagok esetében bevezetett ársapka, illetve bázishatások nyomán decemberben már mérséklődhetett a pénzromlási ütem

A belföldi idegenforgalom szintje megközelíthette a 2019-es értéket novemberben. Az építőipar nem kiugró, de jelentős bővülést mutathat, az infláció pedig csökkenésnek indulhat, ám ennek üteme lassú lesz.

Kiemelkedő őszi építőipari teljesítmény
Belföldön a szálláshelyek forgalma tavaly kiugró növekedést hozott
Fotó: MH/Katona László

A KSH a héten is több adatot közöl majd – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. Ma a novemberi külkereskedelmi forgalom első becslését ismerhetjük meg. Októberben az export volumene 10,1, az importé 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ebben nagy szerepe volt a járműgyártás gyengélkedésének és a chiphiány miatti alacsonyabb termelésnek. A probléma még novemberben is fennmaradt, ám mivel az ipari termelés a vártnál kedvezőbben alakult, ezért vélhetően a külkereskedelem volumene is kedvezőbb lehetett, az export és import alakulása közötti rés csökkenhetett – magyarázta Regős Gábor.

Holnap a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának novemberi alakulását ismerhetjük meg. Mivel 2020 azonos időszakában szigorú korlátozások voltak, 2021-ben pedig nem, ezért itt kiugróan magas növekedés történhetett, különösen a belföldi forgalomban. A 2019 azonos időszakát a belföldi forgalom vélhetően megközelítette, de nem érte el, míg a nemzetközi turizmus elmaradása jelentősebb lehetett.

Szintén holnap közli a Pénzügyminisztérium a költségvetés decemberi előzetes adatait. Az első 11 havi hiány 3931 milliárd forint volt, amelyhez a novemberi deficit nagyban hozzájárult. A keddi adatközlésből kiderül, hogy sikerült-e az év végén visszafogni a kiadásokat a hiány mérséklése érdekében.

Bár holnap a jegybank nem kamatdöntő ülést tart, nem elképzelhetetlen, hogy a kamatfolyosó tetejét ismét felfelé módosítja annak érdekében, hogy kellően rugalmasan tudja alakítani az egyhetes betét kamatát – hívta fel a figyelmet Regős Gábor. Csütörtökön ismét dönt az egyhetes betét kamatáról az MNB. A rátát múlt héten némi meglepetésre nem emelte a jegybank, az továbbra is négy százalék. Erre a hétre 20 bázispontos emelést vagy változatlanságot várunk, amit az befolyásol, hogy hogyan alakul addig a forint árfolyama – tette hozzá.

Pénteken építőipari és inflációs adatokat közöl a KSH. Az építőipar teljesítménye októberben éves szinten kiemelkedően, 14,5 százalékkal bővült, amelyet részben az alacsony bázis magyaráz. Mivel a 2020. novemberi adat már sokkal kedvezőbb volt az előző havinál, ezért 2021 novemberében már nem számíthatunk annyira kiugró növekedésre, az éves alapú bővülés talán öt százalék lehetett. Az infláció novemberben magasan, 7,4 százalékon alakult. Decemberben a pénzromlás már kismértékben csökkenhetett, az infláció 7,2 százalékot érhetett el.

A továbbra is magas inflációban jelentős szerepe van az erős belső keresletnek, a dohánytermék jövedéki adója 2021. eleji emelésének, a gyenge forintárfolyamnak, a világpiaci energiaárak kirobbanó növekedésének, illetve az ellátási láncok szakadozásának és így a termékhiánynak. Ugyanakkor az üzemanyagok esetében bevezetett ársapka, illetve bázishatások nyomán decemberben már mérséklődhetett a pénzromlási ütem. Az infláció csökkenése várakozásunk szerint lassú lesz, és kiemelt figyelmet kell fordítani a januári adatra, hiszen az év eleji átárazások szerepe jelentős lehet az éves áremelkedésben.

Kapcsolódó írásaink

Nincs még vége a jegybanki szigorításnak

ĀHétindító. Az import növekedését a magas fogyasztásés beruházás indokolja, míg az export gyengélkedését az ipart sújtó alapanyaghiány és szállítási nehézségek