Gazdaság

Haszonbérleti szerződésekre vonatkozó újdonságok és szabályok januártól

Földügyi előírások

A gazdálkodók számára kiemelten fontos földügyi szabályok változtak meg január 1-jétől.

Földügyi változásokról is döntött az Országgyűlés a tavalyi év végén, közülük is talán a legfontosabb a haszonbérleti szerződés szabályainak módosítása – nyilatkozta Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megbízott főtitkára az Agrokep.vg.hu oldalán.

Elmondása szerint jól ismert szabály volt a haszonbérleti szerződést kötő felek számára, hogy a megállapodást elsőként a település jegyzőjének kellett személyesen átadni, aki gondoskodott a szerződés kifüggesztéséről, a földhivatal pedig csak a kifüggesztés végén kapcsolódott be az eljárásba. Ez úgy változott, hogy a megkötött szerződést a felek aláírásától számított nyolc napon belül már nem a jegyzőhöz, hanem a földhivatalhoz kell megküldeni – magyarázta a főtitkár. Kiemelte: idén már nem marad következmények nélkül az sem, ha aránytalanul magasan határozzák meg a haszonbér összegét.

A haszonbér értékét aránytalannak kell tekinteni, ha az meghaladja az adott településen kialakult átlagos bérleti díjat – tette hozzá. Mint kiderült, a haszonbért mostantól átutalással vagy belföldi postautalvány útján kell megfizetni. A visszaélések kiszűrésére készült az a jogszabály, hogy az, aki erre hivatkozik, annak a birtokba lépéstől számított legalább tíz éven keresztül földrajzi árujelzővel ellátott terméket kell előállítania a területen. Ha ezt nem teljesíti, végső soron még a föld elvételére is sor kerülhet – nyomatékosította.