Gazdaság

A hamis termékek az egészségre is károsak lehetnek

Utánzatok vásárlásával bűnszervezeteket gazdagítunk, míg az eredetiek eladása csökken, ami a bevétel visszaesését és közvetve munkahelyek megszűnését is eredményezheti

A magyarok többsége szerint hosszabb távon megéri eredeti árucikkeket vásárolni, ennek ellenére szinte minden hatodik ember beszerzett valamilyen holmit nem megbízható forrásból – derült ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület felméréséből. A termékhamisítás veszélyeiről, gazdasági hatásairól és arról, hogy mit tehetünk a jelenség ellen, Lábody Pétert, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi elnökhelyettesét kérdeztük.

A hamis termékek az egészségre is károsak lehetnek
Lábody Péter: A hamisítók nem tartják be a biztonsági előírásokat és a szükséges protokollokat, amelyek a fogyasztókat védik
Fotó: MH/Katona László

– Milyen a magyarok hozzáállása a hamis termékekhez?

– A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. évente készít reprezentatív kutatást a hazai fogyasztók hamisítással kapcsolatos ismereteiről, szokásairól. Az idei felmérésből az derül ki, hogy a magyarok többsége szerint hosszabb távon még mindig megéri eredeti árucikkeket vásárolni, ennek ellenére szinte minden hatodik ember beszerzett valamilyen holmit nem megbízható forrásból. Vagyis kijelenthetjük, hogy a magyarok alapvetően tisztában vannak az eredeti termékek előnyeivel, ennek ellenére vannak, akik hamisított terméket választanak.

– Milyen veszélyeket rejthetnek a hamisított termékek?

– A hamisítás egyrészt amiatt problémás, mert ezzel a bűnszervezetek gazdagodnak, miközben az eredeti terméket gyártó és forgalmazó vállalkozások, jogtulajdonosok, illetve maga az állam is komoly bevételektől esik el, emiatt akár munkahelyek is megszűnhetnek – így a munkanélküliséget növeli, míg az adóbevételeket csökkenti.

Ráadásul a hamisítványok veszélyesek lehetnek az egészségre, sőt akár az életre is, mert például nem ellenőrzött anyagokból készülnek (allergiás reakciót válthat ki egy-egy ruha), hiányoznak belőlük a szükséges hatóanyagok (gyógyszerek, étrend-kiegészítők esetében), vagy éppen olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek károsítják az egészséget, esetleg közel sem olyan biztonságos a használatuk, mint egy eredeti terméké (gondoljunk csak a sportcipőre vagy a napszemüvegre). A hamis termékek gyártása azért is „üzlet”, mert a hamisítók nem tartják be a biztonsági előírásokat és a szükséges protokollokat, amelyek a fogyasztókat védik.

– Mekkora kárt okoznak évente a magyar gazdaságnak és a vállalkozóknak a hamis termékek?

– A termékhamisítás évente akár háromszázmilliárd forint körüli kárt is okozhat a hazai gazdaságnak. Ez nagyságrendileg annyi, amennyit idén útfelújításokra fordított a kormány, vagy amennyit az ország különböző pontjain oktatási intézmények megújítására költenek.

– Mit tehetünk annak érdekében, hogy felhívjuk a vásárlók figyelmét a hamisított termékekben rejlő veszélyekre?

– Részben ebből a célból alakult 2008-ban a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), amely a szellemitulajdon-jogok megsértése elleni küzdelmet érintő kérdésekben a szellemi tulajdon védelmével összefüggő feladat- és hatáskörrel rendelkező állami szervek és a szellemi tulajdon védelmével érintett piaci szereplők, társadalmi és gazdasági érdekképviseleti szervezetek képviselőit összefogó javaslattevő, tanácsadó és koordináló testület.

A HENT igyekszik minél több tudatosságnövelő, felvilágosító programmal, kampánnyal felhívni a gazdasági szereplők és a lakosság figyelmét a hamisítás veszélyeire. Ebben természetesen más szervezetek (például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a fogyasztóvédelmi hatóság) is a partnerei. Kiemelt célunk, hogy a vásárlók tudatosan válasszanak termékeket, tisztában legyenek a hamisítás veszélyeivel és következményeivel, miközben tudják, mivel jár, ha hamis termékeket vásárolnak, vagy ha az eredeti áruk vásárlása mellett döntenek.

– Mire figyeljünk a leginkább, ha interneten vásárolunk? Hogyan kerülhetjük el, hogy hamis terméket válasszunk?

– Egyrészt igyekezzünk olyan weboldalról rendelni, amely jól bejáratott, sokak által ismert és az azzal kapcsolatos visszajelzések is pozitívak. Szintén segítség lehet, ha magyar nyelvű oldalon vásárolunk (viszont árulkodóak lehetnek a durva helyesírási hibák). A termékek kapcsán sokat eláruló jelek segíthetnek vásárláskor. Gyanús lehet az irreálisan alacsony ár, vagy ha az árucikknek már a fotók alapján is látható minőségi problémái vannak, továbbá nincs mellette magyar nyelvű használati útmutató, esetleg jótállási jegy.

Érdemes figyelnünk arra, ha nincs feltüntetve a gyártási hely, illetve a származási ország, de a szokásostól eltérő logó is beszédes lehet. Az online vásárlások számának növekedésével interneten is egyre több a silány minőségű termék. Amennyiben online vásárolunk játékot, úgy érdemes megvizsgálni az adott honlap webcímét, illetve a márkanév melletti gyanús karaktereket is. Szintén gyanúra adhat okot, ha a felületen csak rossz minőségű, kis felbontású képek találhatóak. A böngészőbe érdemes beírni a termék nevét és a „hamis” kulcsszót, ami segíthet az eredeti termék és annak hamisított változatai közötti különbségek azonosításában.

– Ha a termék, amit vásároltunk, nem egyezik meg azzal, amit a képen láttunk, mit tehetünk?

– Először is jeleznünk kell annak a kereskedőnek vagy weboldalnak, akitől vagy ahonnan a terméket vásároltuk. Ha nem ajánlják fel nekünk a termékcserét, a termék árának levásárlását vagy visszatérítését, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz tudunk fordulni. Emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt mint a hamisítással kapcsolatban illetékes hatóságot is érdemes értesíteni a hamis termék észleléséről.

– Van lehetőség bejelenteni vagy vizsgálatot kérni egy-egy termékről?

– Igen, ebben az esetben is a fogyasztóvédelmi hatóság, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az illetékes.

Kapcsolódó írásaink