Gazdaság

Az atomenergia kiemelten biztonságos és fenntartható energiaforrás

Zöld címke

Várhatóan zöld címkét kap az atomenergia, és belekerül az uniós taxonómiarendeletbe, amelynek célja, hogy EU-szerte ösztönözze a pénzügyi források környezeti szempontból fenntartható tevékenységek felé áramoltatását – írta Zay Balázs a Klímakutató Intézet honlapján megjelent írásában.

A kutató emlékeztetett, korábban az Európai Bizottság tudományos testülete is megállapította, hogy a nukleáris energiatermelés fenntartható gazdasági tevékenység. Hangsúlyozta: az atomerőművek a legmagasabb biztonsági és gazdaságossági paraméterekkel rendelkeznek. Emellett az általuk termelt áram árát nem befolyásolja az energiahordozók árváltozása vagy a szén-dioxid-kvóták drágulása.

Ráadásul a fűtőelemeket évtizedekre előre be lehet szerezni, így tervezhetők a költségek – mutatott rá. Az atomenergia használata évente több ezer tonna üvegházhatású szén-dioxid és más káros légszennyező anyag kibocsátását segít elkerülni, amelyek hozzájárulnak a savas eső, a szmog és betegségek kialakulásához – húzta alá.

Kapcsolódó írásaink

Atomenergiával a karbonsemlegesség felé

ĀAz atomerőmű működése nem jár szén-dioxid-kibocsátással. Ennek jelentősége a klímaváltozás elleni küzdelemben felbecsülhetetlen – mondta lapunknak Süli János