Gazdaság

Gyermekvállalást ösztönző kedvezmények

Összességében jó lépés a bérek emelkedése, ami javuló termelékenységet és életszínvonalat hozhat

A munkaerőhiányos állapot hajtja feljebb a legkisebb kereseteket is. Hasznosak a családbarát intézkedések, azonban összességé­ben több tényező is meghatározza a családalapítást.

A minimálbér esetében vizsgálni szükséges a régiós versenytársakat, emellett ritka, hogy kétféle minimálbért (a mindenkori legkisebb keresetet és a garantált bérminimumot) alkalmazunk – reagált lapunknak Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár Facebook-videójára, amelyben a családbarát intézkedéseket sorolta 2010-ig visszamenőleg. Németh Dávid emlékeztetett, munkaerőhiányos állapot jött létre, ez hajtotta fel a legkisebb kereseteket is, azonban emellett megfigyelhető egy régiós bérnyomás is. Összességében jó lépés a bérek emelkedése, ami javuló termelékenységet és életszínvonalat hozhat, ez utóbbi meglétéhez szükséges ugyanakkor szerinte a bérinfláció elkerülése. Rámutatott arra is, hogy a mediánt vizsgálva még mindig magasak a bérkülönbségek, ugyanakkor nem csupán a keresetek, hanem a munkaerő képzettsége, valamint a készségek fejlesztése is meghatározó szempont.

Németh Dávid szerint látszanak a családbarát intézkedések hatásai. Kiemelte a gyermekvállalást ösztönző adókedvezményeket, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy összességében több tényező is meghatározza a családalapítást. Ilyenek például a részmunkaidő lehetősége, hogy mennyire van mód rugalmas munkavégzésre. Kedvező lépés a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése is, azonban a kedvezmények hatására az ingatlanárak is emelkedtek. Nem elhanyagolható kitérőként említette, hogy az Egyesült Államokban a jelentős pénzbeli segélyekkel azt érték el, hogy az érintettek csak később akarnak-akartak visszatérni a munkaerőpiacra. A hazai intézkedések, mint a gyed vagy a gyod összegének emelése tehát jó ösztönző, de mindig több tényezőt érdemes együttesen vizsgálni – foglalta össze az elemző.

Megírtuk, Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár Facebook-videójában úgy összegzett, a kormány 2010 óta három és félszeresére, 3500 milliárd forintra növelte a költségvetésben a családtámogatásokra fordítható összeget, bevezették és folyamatosan emelik a diplomás gyedet. Az alapképzésben részt vevő hallgatóknak ez bruttó 140 ezer forintot, a mesterképzésben részt vevőknek bruttó 182 ezer forintot jelent.

Kapcsolódó írásaink

Idén tovább nőnek a családtámogatások

ĀA kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekeket nevelő szülők segítése mellett megkönnyítse többek között a fiatalok életkezdését és kilépését a munkaerőpiacra