Gazdaság

Erős évkezdet és munkaerőpiac

Közel a teljes foglalkoztatottság, 74 százalékos rekordot ért el a 15–64 évesek alkalmazási aránya, 2010 és 2020 között feleződött a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatával érintettek száma

A magyar munkaerőpiacon kedvező tendenciák mutatkoznak, a munkaerőpiac stabil helyzete állandónak tekinthető, emögött kormányzati támogatások, intézkedések sora húzódik.

Erős évkezdet és munkaerőpiac
Szalai Piroska: A keresetek emelkedése tovább folytatódik
Fotó: MH

A KSH szerdán tette közzé, hogy tavaly novemberben a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,677 millió volt, tízezerrel kevesebb az előző havinál, de 45 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A szeptember–novemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,687 milliót tett ki, hetvenezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 74,0 százalékos volt. A munkanélküliek száma 179 ezer volt tavaly novemberben, ami 3,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. A tavaly szeptember–novemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 177 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt.

Jelentős kormányzati beruházások mellett a munkahelyek megtartására és újak teremtésére állami támogatási programok indultak, amelyek több százezer főt érintettek. Ezek a programok azt szolgálták, hogy a munkaerőpiacon a stabil helyzet állandóvá váljon – mondta Bodó Sándor az M1-en tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy havi viszonylatban 45 ezer, negyedéves viszonylatban 88 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Hozzátette, hogy a közfoglalkoztatottak száma csökkent, a vizsgált időszakban négyezerrel.

Bodó Sándor úgy fogalmazott, hogy a magyar munkaerőpiac jó állapotban van, a versenyszféra tudja fogadni a munkavállalókat. Elmondta, rekordot ért el a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája, amely 74 százalék, az előző évhez képest itt 1,6 százalékos, 2010-hez viszonyítva 16,3 százalékos a növekedés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,6 százalék, szemben az európai uniós 6,6 százalékkal.

Jelentős növekedést úgy értük el, hogy a külföldre ingázók száma harmadával csökkent, ők most körülbelül nyolcvanezren vannak, a közfoglalkoztatottak létszáma pedig ötödével csökkent, 87 ezerre. Tehát a növekedést a hazai elsődleges munkaerőpiacon produkáltuk – mondta lapunk megkeresésére Szalai Piroska. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) munkaerőpiaci szakértője kitért arra, hogy nagyon nehezen született meg a döntés az idei minimálbér-emelésről, hiszen sokan el sem tudták képzelni, hogy a járvány ellenére emelkedhetnek a fizetések. Az elemzők várakozásai ellenére idén is kilenc százalék körüli bruttó és nettó béremelkedést tapasztalunk majd – tette hozzá Szalai Piroska.

„Még ugyan csak az első kilenc hónap adatait ismerjük tavalyról, és az év vége szokott nagyobb növekedést mutatni az év végi nem rendszeres juttatások miatt. A múlt évi 403 ezer forint/hó bruttó átlagkereset a növekedés miatt éves átlagban nagyon megközelíti a 440 ezer forint/hó mértéket, a nettó pedig a háromszázezer forint/hónapot. Ebből az öt százalék inflációt levéve is négy százalék reálérték-növekedés várható, ami azt jelenti, hogy 2010–2021 között csaknem nyolcvan százalékkal nőtt a nettó átlagkeresetünk reálértéke. Ilyen jelentős javulást a rendszerváltás óta nem tapasztaltunk.

Emlékezzünk arra, hogy a Horn-kormány idején tíz, 2006–2010 között pedig hat százalékkal csökkent, míg 1998–2002 közt negyedével, most pedig nyolcvan százalékkal nőtt a nettó átlagkereset reálértéke” – magyarázta.

Nyomatékosította, a keresetek javulása folytatódik. Egyrészt a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentessége, másrészt a gyermekes családok februárban esedékes adó-visszatérítése, harmadrészt a húszszázalékos minimálbér- és garantáltbérminimum-növekedés két számjegyű nettó átlagkereset-emelkedést produkál.

Állami támogatási programok indultak a munkahelyek megvédésére
Állami támogatási programok indultak a munkahelyek megvédésére
Fotó: MH/Katona László

Szót ejtett arról is, hogy a minimálbér kétszázezer forintra és a garantált bérminimum kettőszázhatvanezer forintra történő emelése a rendszerváltoztatás óta az egyik legnagyobb növekedés. A minimálbér 2001-ben és 2002-ben emelkedett ennél jobban – emlékszünk talán, hogy az első Orbán-kormány idején két év alatt megduplázódott a minimálbér. A szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozók legkisebb keresetét jelentő garantált bérminimum pedig a 2017-es 25 százalék után a második legnagyobb emelkedés.

Megjegyezte, hogy mostanában politikai célkeresztbe került a minimálbér kérdése. Az ellenzéki összefogás egyes tagjai eltörölnék, míg mások a nettó értékét növelnék kétszázezer forintra. Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra is, hogy ez csak névleges növekedést jelentett volna, hiszen a baloldali kormányok az infláció emelésével szokták a nominális növekedést ellensúlyozni. Így történt ez 2002–2010 között, amikor 2,5 százalékkal, illetve 1994–1998 között, amikor 13,3 százalékkal csökkent a reálértéke.

1998–2002 között viszont 85 százalékkal nőtt, 2010–2022 között pedig megduplázódott a reálértéke. „Ha a minimálbér bruttó értékét nem emeljük, akkor a minimálbérhez kötött egyéb juttatásokat sem emeljük. A keresetek és a jövedelmek javulása eredményezte azt is, hogy míg 2010-ben hárommillió magyar élt a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatával, addigra 2020-ra a számuk megfeleződött, arányuk a lakosságon belül kisebb lett, mint az uniós átlag –fűzte hozzá a szakértő.

Bizalom a gazdaságban

Magyarország úgy zárta a múlt évet, hogy mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolta, tehát a befektetők a válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban. Varga Mihály pénzügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében arról ír, az átütemezhető beruházásokkal a kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el az idei költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja, és tovább csökkenti az államadósság-rátát. Az idei finanszírozásnál a Pénzügyminisztérium azzal számolt, hogy a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t tegnap úgy tájékoztatta, a családi adó-visszatérítésre 835 ezer nyilatkozat érkezett tavaly. A visszatérítés összege nyolcszázezer forint is lehet. A támogatottak sorából a nyugdíjasok sem maradnak ki.

A Világgazdaság szerint soha annyi pluszpénzt nem kaptak még Magyarországon a nyugdíjasok egyetlen évben, mint amennyivel várhatóan 2022-ben számolhatnak. A lap számításai szerint egy átlagos, tavaly még 150 ezer forint körüli nyugdíjat kapó jogosult mindent egybevéve akár 277 500 forintnyi pluszpénzt is kaphat. Ez havi szinten 23 ezer forintos többlet az egy évvel ezelőttihez képest. Farkas András nyugdíjszakértő a Világgazdaságnak azt mondta: a nyugdíjasok nagyjából 13 százalékos inflá­cióig védve vannak, azaz annyi pluszpénzt kapnak, hogy még ilyen mértékű drágulás esetén is a pénzüknél maradnak. Idén mindennel együtt nagyjából 520-570 milliárd forint érkezhet pluszban az államtól, ilyenre pedig korábban nem volt példa.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink