Gazdaság

Egyetértés a klímaügyekben

A válaszadók négyötöde szerint a zöldítés nem mehet az energiabiztonság rovására

Több mint hetvenezren válaszoltak a Magyarország zöldúton jár! online környezetvédelmi konzultáció kérdéseire – közölte a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Egyetértés a klímaügyekben
Nyitrai Zsolt: Fontos környezetvédelmi, illetve fenntarthatósági ügyekben egyszerre ilyen sokan még soha nem nyilvánítottak véleményt
Fotó: MH

Nyitrai Zsolt az előző év végén zárult konzultációról kiemelte: környezetvédelmi ügyben egyszerre ilyen sokan még sosem nyilvánítottak véleményt. A felmérésben a fenntarthatóságot az emberek csaknem 97 százalék jelölte meg fontos kérdésként. Hangsúlyozta: a túlnyomó többség a klímacélok teljesítését szintén támogatja, de 81 százalék csak olyan módon, hogy az ne veszélyeztesse az energiabiztonságot. Az egyik legnagyobb egyetértés a „szennyező fizessen” elvét övezi, hiszen a válaszadók több mint 85 százaléka szerint a legnagyobb környezetkárosítóknak kell állniuk a fenntarthatósági átállás költségeit. Az illegális hulladéklerakást 67 százalék magasabb bírsággal sújtaná, további több mint 22,6 százalék pedig ennél is szigorúbb fellépést szorgalmaz.

Kiemelte: az egyszer használatos palackok új visszaváltási rendszerét a válaszadók majdnem 99 százaléka üdvözölné, többségük az üzletekbe is visszavinné a fölöslegessé vált papír, fém, műanyag csomagolást. A napelemek telepítését több mint 95 százalék, a faültetéseket megközelítőleg 98 százalék, az egyszer használatos műanyagok visszaszorítását csaknem kilencven százalék fogadja szívesen. A visszajelzések alapján az szükséges lehet többek között a lakossági napelempályázat és a zöldbusz program folytatását, a további faültetéseket, valamint a hulladékhasznosítás kiterjesztését. Mint kiderült, ezek érdekében a lakosság nagy része több erőfeszítésre is hajlandó. A visszajelzések várhatóan az iskolai programokban is visszaköszönnek majd, ugyanis a diákok fogják meghatározni az ország jövőjét a következő évtizedekben.

Kapcsolódó írásaink