Gazdaság

Az ellátás biztonságának garantálásához cselekvési programot kell kidolgozni

Energiakockázati készültség

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elfogadta és közzétette a villamos energia kockázati készültségi tervet, amely leírja a villamosenergia-krízishelyzetek megelőzéséhez és kezelésükhöz szükséges eljárásokat – jelentette be Horváth Péter János, a MEKH elnöke a hivatal tegnapi közleményében.

Kiemelte, az ellátásbiztonság garantálásához minden eshetőségre fel kell készülni és cselekvési tervet kell kidolgozni. A közleményben felidézték, hogy a nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyvek meghatározását követően a hivatal kidolgozta a kockázati készültségi tervet, amelynek célja, hogy akár krízishelyzet esetén is biztosított legyen a felhasználók villamosenergia-ellátása.

A dokumentumról a MEKH tavaly iparági konzultációt folytatott, majd a beérkezett javaslatok alapján véglegesítette a tervet. Horváth Péter János jelezte, hogy az unió „Tiszta Energia” csomagjának részeként 2019-ben hatályba lépett kockázati készültségi rendelet célja olyan közös szabályok létrehozása volt, amelyek lehetővé teszik a villamosenergia-ellátási válságok megelőzését, segítik a válsághelyzetekre való felkészülést és az esetlegesen bekövetkező krízishelyzetek hatékony kezelését.

Kapcsolódó írásaink