Gazdaság

Felértékelték a vidéket az otthonteremtő támogatások

A csok népszerűségét jelentősen növelte a támogatással együtt igénybe vehető illetékmentesség, ami komoly megtakarítást hozott az érintett családoknak

Az otthonteremtési támogatások töretlen népszerűsége elsősorban a lakáscélú jelzálogpiacon mutatkozott meg, a csok, a babaváró és a falusi csok örvend kiemelt népszerűségnek. Területileg a vidék, az agglomeráció került a vásárlók fókuszába 2021-ben, szemben Budapesttel és a megyeszékhelyekkel.

Felértékelték a vidéket az otthonteremtő támogatások
Egyértelműen kimutatható a statisztikákból, hogy a falusi csoknál a legtöbb igénylés az északkeleti régióból érkezik
Fotó: MH/Katona László

Az otthonteremtési támogatások iránt 2021 egészében igen intenzív volt a kereslet, a 2020-ashoz képest tíz-tizenöt százalékos növekedést mutat az érdeklődés – mondta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Rámutatott, a jegybank legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint a leggyakrabban igénybe vett juttatás a csok volt, amelynek révén mintegy kétszázezer, gyermeket nevelő család kapott támogatást lakhatási céljaik megvalósításához. Emellett igen népszerű volt a szabad felhasználású babaváró hitel és a falusi csok is – előbbi jelentős része, a becslések szerint összesen mintegy 1100 milliárd forint is a lakáscélt támogatta, utóbbi esetében pedig több mint 22 ezer kérelmet nyújtottak be, és csaknem 120 milliárd forintnyi összeget folyósítottak az indulás óta eltelt két évben. És még közel sincs itt a vége, hiszen például a falusi csokot és a babavárót is 2022 júliusáig lehet igényelni – tette hozzá Benedikt Károly.

A csok esetében jelentősen növelte a népszerűségét a támogatással együtt igénybe vehető illetékmentesség, amely így már egy-két gyermek esetében is milliós nagyságrendű segítséget jelentett a vásárlóknak.

Az otthonteremtési támogatások töretlen népszerűsége elsősorban a lakáscélú jelzálogpiacon mutatkozott meg, hiszen március óta minden hónapban meghaladta a százmilliárdos álomhatárt a kihelyezett hitelek összege. A megjelent új hiteltermékeknek köszönhetően csaknem 1200 mil­liárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon 2021 első tíz hónapjában az MNB január–októberi tényadatai és a Duna House Pénzügyek novemberi becslése alapján.

Az év végi időszakban robbant be a Zöld Otthon Program, amely az új építésű ingatlanok piacán jelent komoly segítséget a lakásvásárlóknak, a Duna House tapasztalatai alapján a kedvező feltételeknek köszönhetően sok új érdeklődő volt, aki eddig nem feltétlenül gondolkozott pénzügyi segítségben – emelte ki az elemzési vezető.

A Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a vidék, az agglomeráció került a vásárlók fókuszába 2021-ben, szemben Budapesttel vagy épp a megyeszékhelyekkel. Az otthonteremtési kedvezmények fajtájától függően viszont változó, melyiknek melyik régióban van a legnagyobb népszerűsége.

A falusi csok esetében például egyértelműen kimutatható a statisztikákból, hogy a legtöbb igénylés az északkeleti régióból érkezik, és ott is realizálódik, arányosan a programban érintett községek számával.

A nyári hónapokban viszont az ingatlanpiaci aktivitás átcsoportosult Nyugat-Magyarország területére, amit elsősorban a nyaralók iránti keresletnövekedés idézett elő.

Kapcsolódó írásaink

Élénkült a lakáspiac decemberben

ĀIdén, hasonlóan a tavalyi forgatókönyvhöz, az év első felében erőteljes bővülés várható az ingatlanvásárlási forgalomban, azt követően a tempó visszafogottabb lehet