Gazdaság

Duplájára nőttek az ökológiai művelésű területek hazánkban öt év alatt

Fenntartható gazdálkodás

Magyarországon az ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt öt évben duplájára nőtt, a bővülés éves üteme alapján hazánk a világrangsor tizedik, míg a biogyümölcs-ültetvény területe alapján a tizenkettedik helyen áll, az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát tekintve pedig az európai középmezőnybe jutott – közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tegnap az MTI-vel.

Kiemelték: a mezőgazdaságban is felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és az ehhez kapcsolódó tudásátadás. Drexler Dóra, a szervezet ügyvezetője hangsúlyozta: a fenntarthatóbb termelést eredményező agroökológiai módszerek versenyelőnyt jelenthetnek Magyarországnak. Fontos lehetőségnek nevezte az agroökológiai átállást, azon belül is ökogazdálkodást, sürgetve annak további fejlesztését.

A szakmai tudástár egyre népszerűbb a biokertészek körében, kísérleteik a fenntartható gazdálkodás fejlődését, míg előadásaik az elért eredmények terjesztését segítik – hívta fel a figyelmet. A jó gyakorlatok megismertetéséhez a mezőgazdasági szaktanácsadási hálózatok is hozzájárulnak, és az ország legtöbb térségére jut már olyan szakember, aki az ökogazdálkodókat segíti – hangsúlyozta. Kiemelték továbbá a tájfajtákkal végzett kutatásaikat, a kenyérbúza-vizsgálatokat és a feledésbe merült ősgabonák népszerűsítését.

Kapcsolódó írásaink