Gazdaság

Németországban stagnál a munkanélküliség, idehaza rekordmagas a foglalkoztatottság

Hétindító

Menedzserindexekkel indul az újév első hete. A hazai decemberi érték a piaci várakozás szerint nem változik, az előző 52,2 pont volt.

Németországban és az eurozónában a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex decemberi végleges adata jelenik meg, mindkettő jóval a lélektani ötvenpontos határ felett van, 58-as értéket vár a piac. A holnapi események közül a hazai októberi bruttó béremelkedés mértéke emelhető ki, megközelíti a tíz százalékot az előző év azonos időszakához képest, 9,3 százalékos béremelkedés valószínűsíthető. Eközben Németországban decemberben is 5,3 százalékon stagnálhatott a munkanélküliségi ráta. Ugyanez idehaza négy százalék közelében van, rekordmagas a foglalkoztatottság, a szerdán megjelenő novemberi adathoz legközelebbi időszak rátája 3,8 százalék.

Csütörtökön a hazai termelői árindex változását ismerhetjük meg éves összevetésben november hónapra nézve. Az előző hónapban 18,31 százalékos drágulást mértek az egy évvel azelőtti időszakhoz mérten. Ismert, a termelői árak közvetve jelennek meg a végfelhasználói árakban. Szintén a csütörtöki napot nézve kiemelhető még a németországi decemberi inflációs adat. Enyhe mérséklődésre számít a piac éves szinten, az előző időszak 5,2 százalékához képest valamivel kevesebbet, 5,1 százalékos emelkedést vár a piac – ez a mutató is felette van az ottani célértéknek. A pénteki nap eseményei közül a német és a magyar ipari termelési adatok emelhetők ki.

Novemberben Németországban 0,8 százalékkal csökkenhetett az ipari termelés, az előző érték 0,6 százalék volt. Idehaza az októberi visszaesés után novemberben 1,4 százalékkal csökkenhetett a teljesítmény az előző év azonos időszakához mérten. Az eurozóna inflációja is lassult, december hónapban 4,7 százalékos lehetett az előző 4,9 százalék után. Ez megközelítőleg így is a célérték duplája. A kiskereskedelmi forgalom viszont jelentősen nőtt az eurozónában novemberben, az előző évhez mérten akár több mint öt és fél százalékkal.

Kapcsolódó írásaink

Nincs még vége a jegybanki szigorításnak

ĀHétindító. Az import növekedését a magas fogyasztásés beruházás indokolja, míg az export gyengélkedését az ipart sújtó alapanyaghiány és szállítási nehézségek