Gazdaság

Harmincmilliárd forintot takarít meg a kamatstop

Csaknem félmillió jelzáloghiteles törlesztőrészlete csökkenhet februártól, köztük olyanoké, akik devizahitelt vettek fel korábban, és azt forintosították

Jórészt a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezők törlesztőrészlete csökkent februártól a kamatstop-intézkedéssel.
A jegybank kötelezi a hitelintézeteket, hogy az évente esedékes fixesítési ajánlataikról a következő hetekben értesítsék az érintett ügyfeleket.

Októberi szinten rögzíti a már felvett jelzálogfedezetű hitelek kamatait a kormány, az intézkedés csaknem félmillió szerződést érint. A Money.hu információi szerint az intézkedés azokra vonatkozik, akiknek 2021. október 27-e után volt hitelük kamatfordulója – tájékoztatták lapunkat. A portál szakértői megjegyzik, ezen hitelek esetében írja elő a kormány azt, hogy a hitel kamatbázisa az október 27-i pénzpiaci kamatláb lehet. Ezeknél a hiteleknél leggyakrabban használt pénzpiaci kamat a 3 havi BUBOR, amelynek kamata a most meghatározott napon 2,02 százalék volt. Azoknak az ügyfeleknek viszont, akiknek október 27. és jövő év júniusa között nincs kamatfordulója, nem változik a törlesztőrészletük.

Megírtuk, az érintettek döntő része olyan változó kamatozású kölcsönt vett fel, ahol évente többször, akár háromhavonta változhat a bázis és vele együtt a törlesztőrészlet. A Money.hu-nál emlékeztetnek, azért fontos ez az ügyfélkör, mert ezen hitelesek között bőven találunk olyanokat, akiknek korábban a devizahitelét forintosították és kötötték a 3 havi BUBOR-hoz.

A 3 havi BUBOR az október végi 2,02 százalékról mára már 3,94 százalékra emelkedett, és miután a jegybanki kamatemeléseknek egyelőre nem látszik a vége, előfordulhat, hogy 2022 első félévének végére ez a szint 5–5,5 százalékra is felugorhat. A jegybanki számítások szerint az átárazandó hitelállomány mintegy 2070 milliárd forintot tesz ki.
Számítások szerint az intézkedés harmincmilliárd forintot hagy az ügyfeleknél, a kormányzati érvelés szerint a bankok jelen pillanatban a rövid kamatperiódussal bíró hiteleiket nem a pénzpiacokról, hanem a jelenleg rekordszinten lévő, lényegében kamatmentesen a bankoknál lévő folyószámlabetétekből finanszírozzák. Ugyanakkor, amikor a jogszabályok a referenciakamathoz kötötték a hitelszerződések kamatait, azt pont azért tették, hogy minden fél számára egyértelmű legyen, mikor és milyen mértékben változtathatja a bank a hitelek kamatát.

Ismert, a Magyar Bankszövetség nem támogatta az intézkedést, az ő érvelésük szerint azért, mert a hitelintézetek az előírások szerint évente ajánlották fel a változó kamatozású konstrukciók fixesítését. A Money.hu információi szerint a jegybank vezetői körlevélben kötelezik majd a bankokat arra, hogy az elkövetkezendő hat hónap során az átmenetileg kisegített ügyfelek számára hitelük fix kamatra váltására adjanak ajánlatot. A már említett korábbi szabályozás szerint a bankoknak ezt évente egyszer eddig is meg kellett tenniük, most azonban egyértelműsítik, hogy erre a következő hetekben kell, hogy sor kerüljön.

Kapcsolódó írásaink