Gazdaság

Fontos adóváltozások lesznek jövőre

A következő évben csökken a szocho, az ekho és a kiva

A személyi jövedelemadót érintő változások közül kiemelkedik a 25 év alattiaknak 2022. január 1-jétől járó kedvezmény, amelynek értelmében ez a korosztály az átlagkereset mértékéig nem fizet szja-t – írta tegnapi sajtóközleményében Bákonyi László adójogi szakjogász.

Minden gyermekes szülő pedig, aki családi kedvezményre jogosult, 2022. február 15-ig adóvisszatérítést kap a 2021-ben befizetett adójából.

A magánszemélyeket és vállalkozásokat érintő adócsökkentések összege idén és jövőre elérheti hazánkban az 1500 milliárd forintot.

A munkáltatók számára kedvező adócsökkentések közül fontos kiemelni, hogy 2022. január 1-jétől megszűnik a bérjövedelmek után fizetendő 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A tanulókkal, hallgatókkal szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést kötő munkáltatók számára a továbbiakban a szociális hozzájárulási adóból biztosítottak azok a kedvezmények, amelyek korábban a szakképzési hozzájárulási kötelezettségből voltak érvényesíthetők.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökken 13 százalékra, összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, és szintén 13 százalékra mérséklődik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is, a kis-vállalati adó pedig (kiva) tíz százalék lesz – sorolta a változásokat Bákonyi László.

Kapcsolódó írásaink