Gazdaság

Az élelmiszermentés fontos társadalmi érdek

Felajánlás karitatív célra

Világviszonylatban a megtermelt élelmiszer harmada soha nem kerül elfogyasztásra, az Európai Unióban évente mintegy kilencvenmillió tonna, míg hazánkban a teljes magyar élelmiszerláncban hatszázezer tonna élelmiszer vész kárba – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az élelmiszermentésről szóló sajtótájékoztatóján tegnap.

Kiemelte, az unió idén tavasztól már lehetővé tette a lejárt minőségmegőrzési idejű, így kereskedelmi forgalomban nem tartható, de emberi fogyasztásra alkalmas termékek karitatív célra történő felajánlását. Ezzel a kereskedelmi szektorban jelentősen megnövekedett az élelmiszermentésbe bevonható termékek mennyisége, így szükségessé vált a kapcsolódó újraelosztási rendszer továbbfejlesztése – tette hozzá Nagy István. Hangsúlyozta: az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése, ezáltal az élelmiszer-pazarlás mérséklése össztársadalmi érdek.