Gazdaság

Nagy István: Az összefogás s a fejlesztés a magyar jövő záloga

Tanulni kell a kihívásokból

Azok a gazdálkodók, agrárvállalkozások lesznek a mostani rendkívüli időszak nyertesei, akik a kihívásokból tanulva, azokra reagálva és a lehetőségekkel élve tervezik meg a jövőt – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

A miniszter kitért arra is, hogy a precíziós gazdálkodás elterjedése, elterjesztése mára már nem csupán kényelmi kérdés. Nélkülözhetetlenné vált az élesedő globális versenyben, ezenfelül pedig hatalmas segítséget jelent a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Nagy István kiemelte: a termelési szint fenntartása mellett csökkenti a termelési költségeket, hatékonyabbá teszi a természeti erőforrások felhasználását.

A tárcavezető elmondta, hogy hazánk célja, hogy minél gyorsabban felzárkózzon, ehhez összefogásra és fejlesztésre van szükség. Hozzátette, már régóta foglalkoznak a mezőgazdaság digitalizációjával és a precíziós gazdasággal. A kormány és az Agrárminisztérium tetemes összegekkel támogatja a mezőgazdaság digitális technológiájának fejlesztését, a precíziós gazdálkodásra történő átállás ösztönzését. Júniusban százmilliárd forint keretösszeggel meghirdették a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívást – hangoztatta.

Az Agrárminisztérium a gazdálkodók 212 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet idén november közepéig – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink