Gazdaság

Megjelent a Magyar Közlönyben a kamatstopról és a Szép-kártyák használatáról szóló rendelet

Kedvező jogszabályváltozások

Szenteste tették közzé az ezúttal két számmal megjelent Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által szerdán bejelentett jelzáloghiteles kamatstop részleteit és több új rendelet, illetve törvénymódosítás is életbe lépett.

A kamatstopról szóló rendelkezés csaknem félmillió adóst érint, szerződésenként átlagosan havi 11 ezer forinttal mérsékli a havi törlesztőrészleteket, és ezzel együtt harmincmilliárd forintot hagy az ügyfeleknél. A rendelet értelmében 2022. január 1-jétől 2022. június 30-ig az e rendelet hatálybalépését követő szerződés szerinti fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke a 2021. október 27. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb – olvasható a Magyar Közlönyben. A havonta fizetendő összeg februártól csökken.

A Vg.hu szemléje szerint a módosult fogyasztói kölcsönszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes. Az új referencia-kamatlábról a bankoknak január végéig kell tájékoztatniuk az adósokat. Döntés született emellett még az építőanyagok kiviteli tilalmának meghosszabbításáról. Az eredeti rendelkezés alapján január 3-án lejárt volna a tilalom, így még időben sikerült módosítani, „az ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárás és egyéb intézkedések” új határideje így 2022. június 30. lett.

Emlékeztetnek még, a Széchenyi-pihenőkártyák felhasználásának alkalmazását is módosították a veszélyhelyzetre hivatkozva. A miniszterelnöki bejelentés szerint februártól Szép-kártyával is lehet fizetni a boltban. Ezt a vendéglátás alszámla terhére lehet megtenni, többek között a zöldségeseknél, pékségekben és hentesüzletekben is, azonban a rendelet rögzíti, hogy csak élelmiszer vásárolható a kiskereskedelmi egységekben, alkoholtartalmú folyadékokat, valamint dohány- és feldolgozott dohánypótló termékek nem kaphatók az alszámla terhére. Ez a lehetőség egyelőre 2022. május 31-ig tart.

Kapcsolódó írásaink