Gazdaság

Még magas a változó kamatozású hitelek aránya

A háztartások széles köre érezheti meg a törlesztőrészletek emelkedését, ezért különösen fontos a miniszterelnök által bejelentett kamatstop

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén júniusban kamatemelési ciklusba kezdett, ennek hatására nem csak az irányadó jegybanki kamat kezdett emelkedni, hanem a változó kamatozású lakossági és vállalati hitelek árazását befolyásoló referenciakamatok is.

Az MNB tegnap a múlt hetinél húsz bázisponttal magasabb, 3,80 százalékos kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét – derül ki a jegybank honlapján közölt adatokból. A múlt héten harminc bázisponttal, az előző két héten húsz-húsz, azt megelőzően kétszer negyven bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát a jegybank. Az MNB Monetáris Tanácsa a múlt héten kedden harminc bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és nyolcvan bázisponttal 2,4 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata harminc bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra.

A változó kamatozású, illetve az egy éven belül átárazódó hitelek esetében a kamatemelési ciklus a törlesztőrészletek emelkedését vonja maga után, hiszen a hitelkamat leköveti a referenciakamatok változását. A háztartások 5900 milliárd forintos jelzáloghitel-állományán belül az egy éven belül átárazódó, jellemzően három hónapos bankközi kamatlábhoz (BUBOR) kötött hitelek aránya 35 százalék körül van. Ez Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebookon közzétett videója szerint csaknem félmillió háztartást érint.

A volt devizahiteles családokhoz a lakosság változó kamatozású jelzáloghiteleinek markáns része kötődik, mivel kézenfekvő volt a forintosítás során az alacsony kamatozású, három hónapos BUBOR-hoz kötött változó kamatozású jelzáloghitelek irányába terelni a lakosságot. Kezdetben profitáltak a háztartások, mivel a deviza alapú hitelek forintra történő átváltásakor a BUBOR 2015 elején 2,1 százalék volt, és ezután folyamatosan csökkent. November 12-ét követően azonban a három havi BUBOR értéke már meghaladta az átváltáskori szintet, most ez az érték 3,9 százalék.

Az MNB idén június végén kezdte meg a kamatemelési ciklusát, amikor a három hónapos BUBOR szintje egy százalék volt. Ezt követően a jegybanki kamatemelések hatására valamivel több, mint négy hónap alatt egy százalékpontot emelkedett. Ez időszak alatt az átárazódó hitelek az ügyfelek számára átlagosan havi körülbelül 3600 forint törlesztőrészlet emelkedést okoztak, ami hétszázalékos emelkedésnek felel meg. Az elmúlt egy hónapban a kamatemelés jelentősen felgyorsult, és a BUBOR két százalékról 3,9 százalékra emelkedett, ennek következtében átlagosan havi 7300 forinttal tovább emelkedett a törlesztőrészlet, ami tizenöt százalékos újabb emelkedésnek felel meg.

Számítások szerint a piaci várakozásokból fakadóan további száz bázispontos kamatemelkedés várható, így a törlesztőrészletek átlagosan havi szinten további körülbelül 4000 forinttal, vagyis nyolc százalékkal emelkedhetnek. A monetáris politika kamatemelései miatt a háztartások széles köre érezheti meg a törlesztőrészleteinek emelkedését – a tehernövekményt ugyanakkor a havi törlesztőrészlet nagysága is befolyásolja. E terhek emelkedése csökkenti a rendelkezésre álló jövedelmet, ezáltal a fogyasztást, és megnehezíti a családok életét. Ezért fontos lépés a kormány részéről a tegnap bejelentett kamatstop intézkedés, mely szerint októberi szinten rögzítik a jelzálogalapú hitelek kamatait.

Egy háztartás átlag megtakarítása havi tizenegyezer forint

Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtti bejelentése szerint október végi szinten rögzítik a jelzálog alapú hitelek kamatait. A fix kamatozású hiteleknél nincs változás, hiszen ott a kamat nem emelkedett közben – válaszolta lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. Emlékeztetett, a jegybank az elmúlt években hangsúlyozta, hogy ajánlja a kamat fixálását, amelyet az újonnan kihelyezett hitelek esetében a háztartások magas arányban meg is fogadtak. Erre azért volt szükség, mert várható volt, hogy az alapkamat nem marad a korábbi extra alacsony szinten, a most tapasztalt hirtelen emelkedés azonban váratlan volt, a gyors egymásutáni kamatemeléseket az inflációs helyzet kényszerítette ki.

A bejelentés szerint minden jelzáloghitel beletartozik, a pontos részleteket a jogszabály rögzíti. A törlesztőrészletek mérséklődésére vonatkozó kérdésünkre azt mondta, nem lehet egyetlen számot adni, hiszen az például attól is függ, hogy a magasabb kamat az adott hitelnél mikor árazódik be, azaz mikor van a kamatforduló, hány hónapot érint a magasabb kamat, vagy egyáltalán mennyi az eredeti kamat, mekkora a hitelösszeg és mennyi van hátra a törlesztésből. A hírek szerint egy háztartásnál átlagosan 11 ezer forint lehet a megtakarítás, alacsonyabb törlesztőrészletek esetén vélhetően ennél alacsonyabb.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink