Gazdaság

Tizedik hónapja tart az albérletek drágulása

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint országos szinten 1,1 százalékkal nőttek a bérleti díjak novemberben az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest

Újabb hónapot zárt áremelkedéssel az országos albérletpiac, a januári mélyponthoz képest már bőven két számjegyű az emelkedés, de a koronavírus-járvány előtti csúcsot még nem érte el.

Tizedik hónapja tart az albérletek drágulása
A megyeszékhelyek albérletárlistáját Székesfehérvár vezeti
Fotó: MH

Az országos átlagos bérleti díjak novemberben 1,1 százalékkal haladták meg az egy hónappal korábbit, Budapesten 1,4 százalékos havi drágulás következett be. Éves szinten országosan tizenegy százalékos, Budapesten 10,5 százalékos bérleti­díj-emelkedés látható az albérletpiacon – közölte tegnap az Ingatlan.com a Központi Statisztikai Hivatallal közös lakbérindexe alapján.

„Többéves távlatban nézve a bérleti díjakat az látható, hogy a koronavírus-járvány hatása miatti keresletcsökkenés eredményeként januárban kerültek mélypontra. Ahhoz képest az országos átlagárak tizenhárom százalékkal nőttek novemberre. A fokozatos áremelkedés ellenére még mindig nincsenek csúcson a bérleti díjak. A 2015-ös szintekhez képest novemberben több mint negyvenkét százalékkal álltak magasabban az albérletárak, ami megközelíti, de nem éri el a 2020 januári csúcsot, amikor csaknem 46 százaléknál járt a mutató” – mondta a közlemény szerint Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „Éves szinten az észak-magyarországi régióban volt a legütemesebb az áremelkedés, az érintett megyékben – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád – átlagosan több mint tizenkét százalékkal drágultak az albérletek. A többi országrészt – Pest megyét, Közép-Dunántúlt, Nyugat-Dunántúlt, Dél-Dunántúlt, Észak-Alföldet és Dél-Alföldet 7,2-10,5 százalékos növekedés jellemezte.

Bár a fővárosban továbbra is 150 ezer forint az átlagos díj, ugyanakkor történtek változások novemberhez képest. Az V. kerület a legdrágább, ám a bérleti díj a novemberi kétszáztizenhétezer forintról 240 ezer forintra ugrott decemberre. A legolcsóbb városrész Soroksár, a XXIII. kerületben havonta átlagban 107,5 ezer forintért kínálták az ingatlanokat.
A Budapesten kívüli piacon változott a helyzet. A decemberi adatok szerint a kínálat alapján Székesfehérváron 124 ezer forintba került havonta egy albérlet. Ezzel Fejér megye székhelye átvette a vezetést a novemberben még százharmincezer forintos díjjal élen álló Veszprémtől, ahol decemberre 122,5 ezer forintra süllyedtek az átlagos albérletárak, így a legújabb rangsorban a Balaton-közeli megyeszékhely a második helyre került. A harmadik hely Debrecené, ahol 120 ezres bérleti díjat mutat a kínálati piac.

A megyeszékhelyek listáját Békéscsaba és Salgótarján zárja, mindkét megyeszékhelyen nyolcvanezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.

Kapcsolódó írásaink

Költséges a diákoknak az albérlet

ĀEurópa egyetemvárosaiban az albérletek a magyar főváros apartmanjaihoz képest akár hatvan százalékkal drágábbak, aki pedig a vidéki egyetemi árszinthez szokott, még nagyobb különbséggel számolhat