Gazdaság

Sokoldalúan felhasználható zöldhitel

A szabályok szerint négy adósa is lehet a kedvezményes kölcsönnek, az igénylő tulajdonosok egyikének legalább tíz évig az adott ingatlanban kell élnie

A befektetési célú vásárlást nem támogatja a zöldhitel, azonban kelendőbbé teheti az új építésű ingatlanokat, és egyedülállók is igényelhetik, valamint a kibővített csok elemeivel is kombinálható

A zöld lakáshitelt maximum hetvenmillió forintos értékben igényelhetik magánszemélyek, futamideje maximum 25 év lehet, ez alatt a kamat nem változhat, az végig fix marad. Jelenleg tíz bank kínálja a kölcsönt ügyfeleinek – emlékeztettek lapunk megkeresésére a Money.hu pénzügyi portál szakértői. Az MNB előírása szerint a bankoknak a zöldhitelt maximum 2,5 százalékos kamat mellett kell nyújtaniuk. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet – hangsúlyozta Nagy László Nándor vezető elemző –, hogy a Teljes Hiteldíj Mutatóban (THM) a 2,5 százalékos mértéket meghaladhatják a bankok, így jelenleg is minden banki ajánlat eltérő, miután a hitelhez tartozó költségek (például az induló díjak, számlavezetés díja vagy az utalás ára) hitelintézetenként különböző. Ekkora összegnél néhány százalékpontos THM különbség akár milliós
értékben emelheti meg a hitel futamideje alatt a visszafizetendő összeget.

A szabályok szerint – a magas hitelösszeg okán – akár négy adósa is lehet a zöld hitelnek. Nem feltétele ugyanakkor, hogy valamennyi adóstárs tulajdonrészt is szerezzen az ingatlanban, ugyanakkor a hitellel érintett ingatlan tulajdonosa csak a zöldhitelt felvevő valamelyik magánszemély lehet.

A szabály csak egy esetben engedi a nem adósok tulajdonossá válását: az adós halála esetén gyermekei örökölhetik a tulajdonjogot. Miután támogatott kölcsönről van szó, ezért a rendkívül olcsó kamatért elvárás, hogy a tulajdonosnak tíz évig életvitelszerűen az adott ingatlanban kell élnie. Mivel ez a konstrukció nem támogatja a befektetési célú ingatlanvásárlást, ezért egy személy csak egy zöldhitel adósa lehet – áll a szakértői válaszban.

A konstrukció önmagában nem része a családtámogatási rendszernek, akár egyedülállók is igényelhetik, ugyanakkor a zöldhitel programot kamatmentes csok hitel is támogatja. Az ügyfeleknek két gyermekkel tízmillió, három gyermekkel 15 millió forint összegig nullaszázalékos kamatozás mellett van lehetőségük további kölcsönt felvenni. Ez a 15 millió forintos hitelösszeg esetén havi húszezer forint körüli törlesztőrészlet megtakarítást jelent, ami a teljes törlesztési időszak alatt akár ötmillió forinttal is csökkentheti a visszafizetendő összeget. Ugyanakkor a csok hitel összege leszámítandó a zöldhitel maximális értékéből, tehát a nullaszázalékos hitel teljes kihasználása esetén csak 55 millió forintnyi zöldhitel vehető fel – fejtik ki a szakértői válaszban.

A zöld lakáshitel a csok hitel mellett kombinálható a meglévő gyermekek után járó csok támogatással is, ami két gyermek esetén 2,6 millió, 3 meglévő gyermek esetében pedig tízmillió forintot jelent. A gyermeket tervezők számára pedig mód nyílhat a Babaváró igénylésére, amely hármat gyermek esetén a csok támogatással megegyező összeget biztosít. Rá­adásul a Babavárót a szabályok szerint 75 százalékban a hitel szükséges önrészeként is figyelembe lehet venni. A falusi csok ugyanakkor nem vehető igénybe zöld lakáshitelhez és bővítésre sem fordítható, mivel kizárólag BB-s vagy annál kedvezőbb energiatanúsítvánnyal rendelkező új lakóingatlan megvásárlására vagy építésére lehet igényelni. A telek megvásárlására ugyanakkor lehet fordítani, ám feltétel, hogy a telek ára csak a hitelösszeg maximum ötven százaléka lehet és a megvásárolt telken annak megvásárlását követőn egy éven belül el kell kezdeni az építkezést.

Nagy László Nándor kérdésünkre elmondta még, a Zöld Otthon Program beindulása óta érezhetően elmozdult a kereslet az új építésű ingatlanok irányába. Arra számítanak, hogy 2022-ben a használt és új építésű ingatlanok adásvételei arányait tekintve a vevők sokkal nagyobb része fog új építésű ingatlant vásárolni mint a korábbi években.

Felújítások többféle támogatása


Egyelőre nincs dedikált zöldhitel program a felújításokra. Jelenleg is elérhető a Családi Otthonteremtési Program lakásfelújítási megoldása, ahol az érintettek a meglévő lakásaik felújítására, bővítésére, korszerűsítésére kérhetnek támogatást és kedvezményes kölcsönt. A beruházás értékének ötven százalékát, maximum hárommillió forintot kaphat meg az ügyfél utólagos elszámolás mellett támogatásként, emellett pedig további hárommillió forint hitelt vehet fel, kedvezményes, háromszázalékos kamatozás mellett Otthonfelújítási Hitelként a bankoktól.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink