Gazdaság

Piaci problémákat tárt fel a versenyhatóság építőipari vizsgálata

Importkitettség a faanyagoknál

Súlyos importkitettség és átláthatatlan árazás jellemzi az építésifa-piacot – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap az MTI-vel.

A fa építőanyagok hazai piaci folyamatainak feltárására a GVH október 19-én indított vizsgálatot – tájékoztattak. Nem tártak fel olyan piaci magatartást, amely versenyfelügyeleti eljárás megindítását tenné szükségessé, ugyanakkor több piaci probléma is hátrányosan hathat a versenyre.

A GVH négy javaslatot fogalmazott meg ezek megoldására. Szabályozást kezdeményeznek, hogy a fa építőanyagok kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozásoknak kötelező legyen közzétenni az aktuális áraikat a honlapjukon és az értékesítési pontjaikon. A hivatal javasolja a fenyőt helyettesítő fatermékekre vonatkozó kutatások és innováció további állami ösztönzését az importfüggőség enyhítésére.

A kormány alakítson ki szorosabb együttműködést azokkal az államokkal, amelyek hazánkba jelentős mennyiségű faipari terméket exportálnak a fatermékek országhatárokon átívelő mozgásának nyomon követhetősége érdekében – ajánlja a GVH. Továbbá javasolja a jogalkotónak, hogy tegye kötelezővé a fa építőanyag-forgalmazóknak az elektronikus ügyviteli rendszert.

Kapcsolódó írásaink