Gazdaság

Egymást érték az összekapcsolódó bringásbarát beruházások az elmúlt egy évben is

Együtt a zöldjövőért

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnapi tájékoztatása szerint számos az idén elkészült fejlesztésének köszönhetően vált kényelmesebbé, és mindenek előtt biztonságosabbá a biciklizés Magyaroroszágon.

Egymást érték az összekapcsolódó bringásbarát beruházások az elmúlt egy évben is
A városokon belüli kerékpárutak megléte is kiemelt szempont
Fotó: MH

Az új beruházások pedig azoknak is örömet okoznak, akik kerékpáros országjárásra vállalkoznának, legyen szó akár baráti társaságokról, akár kisgyermekes családokról. Ezért is fontos, hogy az idén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaiban több mint 60 kilométernyi kerékpárút készült el tízmilliárd forint értékben. Megépült az EuroVelo6 nemzetközi kerékpáros összeköttetés teljesen új Budapest–Dunakeszi-szakasza. A túlparton, Szentendre felé már tavaly óta járható a rendbe tett bicikliút.

A közelmúltban Gönyű és Komárom között is megkezdődött a kivitelezés. A Duna menti kapcsolat minden része Rajkától Százhalombattáig végig legalább előkészítés alatt áll. Ezen felül az ősszel elkészült a fővárost a Balatonnal összekötő út első szakasza, Biatorbágy és Etyek között, ezzel több mint harminckét kilométeren értek célba a Balatoni Bringakör körszerűsítését szolgáló munkák ebben az évben.

A tervek szerint jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz. Továbbá a keleti országrészben a felújított tokaji Erzsébet királyné híd gyarapodott kerékpáros és gyalogos konzolokkal. Végül, de nem utolsósorban a környezetbarát közlekedési módok együttműködése jegyében a MÁV–Volán-csoport is többféleképpen könnyíti meg a biciklis kirándulásokra vonattal, busszal utazók dolgát, ilyen a kedvezményes vonatjegyek bevezetése is.

Kapcsolódó írásaink