Gazdaság

Az Állami Számvevőszék az életminőséget helyezi a középpontba

Fenntarthatósági ellenőrzések

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2022. évi tevékenységének legfontosabb hangsúlya az emberek életminősége lesz – adta hírül tegnap a számvevőszék.

Tájékoztatásukban kiemelték, hogy ellenőrizni fogják egyebek közt az idősek ellátását, a humánszolgáltatókat, a digitális közigazgatást, a távmunkát, a vízminőséget és az életminőség fenntarthatóságát is. Hangsúlyozták, a tervek szerint az első ízben a közéletet is befolyásolni képes civil szervezeteket fogják értékelni, éppen ezért 2022 első felében lehetőséget fognak biztosítani arra, hogy az érintettek felkészüljenek az őket érintő számvevőszéki pénzügyi értékelésre.

„Jövőre a számvevőszék elvégzi a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, a nem állami humánszolgáltatók, valamint az alapítványok, közalapítványok és a sportegyesületek monitoring típusú ellenőrzéseit is – emelték ki a közleményükben. Az időskori ellátást nyújtó bentlakásos intézményeknél a jövő évben azt értékelik majd, hogy a fenntartó hogyan járul hozzá az adott létesítmény által biztosított szociális ellátás színvonalához. A távmunka esetében pedig azt figyelik, a járvány hatására bevezetett intézkedések milyen hatással voltak a munkahelyek védelmére.

Kapcsolódó írásaink