Gazdaság

Motiváló maradhat a költségvetési politika

A piaci hangulat javulása, ezzel együtt a dollár gyengülése a közeljövőben kedvezhet majd a forint árfolyamának

Az omikron okozta kedvezőtlen piaci hangulat miatt is gyengélkedik a forint, a magyar fizetőeszköz egy időre a 360–370-es sávban stabilizálódhat. A magas infláció indokolja az alapkamat-emelést is.

„Jelenleg számos külső tényező befolyásolja a forint árfolyamának mozgását. A pia-con rendkívül erős jelenleg a kockázatkerülés, sőt az elmúlt napokban-hetekben ez még inkább felerősödött” – mondta el lapunk megkeresésre Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Kifejtette, ennek oka egyrészt az inflációtól való félelem, másrészt pedig az újabb kockázatok megjelenése. Ide tartozik a Covid–19 negyedik hulláma, valamint az új, gyorsabban terjedő, szupermutánsnak nevezett változat terjedése. Mindemellett egyre több ország hoz egyre szigorúbb korlátozásokat, ami gyengíti a növekedési kilátásokat. Ez pedig felveti annak a lehetőségét, hogy végül a jegybankok is visszafoghatják a szigorítást, nehogy megfojtsák a gazdasági növekedést ebben a nehéz helyzetben – kezdett bele a magyarázatba lapunknak Virovácz Péter, aki többek között azt is kiemelte, hogy a költségvetési politika az elkövetkező hónapokban kifejezetten bőkezű lesz, ami azt jelenti, hogy folyamatos ösztönzés alatt áll majd a magyar gazdaság.

„Mindez jelentős inflációs kockázatot hordoz magában, hiszen tovább erősítheti a kereslet és a kínálat között meghúzódó szakadékot” – tette hozzá, majd a fentiekből kiindulva kitért arra is, hogy két plusz egy fontos dolognak kellene ahhoz változnia, hogy a forint érdemben tovább erősödjön. Amint javulni kezd a piaci hangulat, az segít majd a feltörekvő piaci eszközöknek, így a forint árfolyama is erősödhet, ahogy visszatérnek a vevők a devizapiacra. Emellett a fiskális konszolidáció, vagyis egy szigorúbb költségvetési politika jelentősen mérsékelhetné az inflációs kockázatokat. A plusz egy tényezőként pedig egyértelműen az inflációt jelölte meg a szakértő. Amennyiben az érdemben elindul lefelé, szintén enyhítheti az eladói nyomást a forinton.

Mindezeket figyelembe véve rövid távon a legjobb eshetőség, hogy a forint a 360–370-es sávban stabilizálódik a következő hónapokban. Év végére jelenleg 360-as euró/forint árfolyammal számol Virovácz Péter, bízva abban, hogy némileg javul a piaci hangulat, gyengül a dollár, ami segítheti a feltörekvő piaci devizákat. Az elmúlt hónapokban megfigyelhető volt, hogy a kamatemelő intézkedések ellenére is folyamatosan gyengült a magyar fizetőeszköz, amit az ING elemzője többek között a külső tényezőkkel magyaráz, illetve a laza fiskális politikával.

„Az MNB júniusban megkezdte a kamatemelési ciklusát, az infláció a kamatemeléseknél nagyobb ütemben emelkedik. Az év elején az effektív kamat mértéke 0,75 százalék volt, jelenleg pedig 2,9 százalék. Ez 215 bázispontos emelkedés. Ezzel szemben az infláció a januári 2,7 százalékról novemberre 7,4 százalékra nőtt. Ezek alapján tehát a kamatemelés ellenére is egyre negatívabb az inflációval korrigált kamat, vagyis a reálkamat. Minél mélyebbre süllyed a negatív tartományban a reálkamat, annál kevésbé vonzó a befektetők számára az adott fizetőeszköz” – árulta el lapunknak Virovácz Péter.

Kapcsolódó írásaink