Gazdaság

A beruházásösztönző intézkedések segítik a gazdaság újraindulását

Megemelt összegű támogatások

Az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt november végén, ezen belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26 milliárd forintos többletet értek el – erősítette meg az előzetes adatokat részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM) tegnap az MTI szerint.

Novemberben a központi alrendszer hiánya elérte az 1009 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 693 milliárd forintos deficittel. Többek között magasabban teljesültek a tavalyihoz képest: a lakásépítési támogatások, a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Kiemelendő a közúti fejlesztésekre, a közlekedési ágazati programokra és a Magyar Falu Programra kifizetett összeg, valamint a pandémia miatt szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás is – írták.

A novemberi nyugdíjintézkedések 250 milliárd forintos költségvetési kiadással jártak. A nyugdíjak novemberben 1,2 százalékkal emelkedtek, és a különbözetet januárra visszamenőleg egy összegben megkapták az érintettek. Szintén novemberben kapták kézhez a jogosultak a nyugdíjprémiumot – tájékoztattak. A kormány családvédelmi, adócsökkentési és beruházásösztönző intézkedései nagyban segítik a gazdaság újraindítását, és tompítják a negatív külső hatásokat – összegezte a PM.

Kapcsolódó írásaink