Gazdaság

Visegrádi vétó az uniós kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztésére

Háztartások ellenzett pluszkiadásai

A régió egyetlen országa, így Magyarország sem támogatja a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését a közlekedési és a háztartási szektorra – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára tegnap Brüsszelben.

Steiner Attila, az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának egynapos ülését követően az MTI-nek nyilatkozva közölte: a Fit for 55 nevű, új uniós klímacsomag környezetvédelmet érintő területével kapcsolatban Magyarországnak a visegrádi országokkal közösen kialakított álláspontja az, hogy a szén-dioxid-kvóta kereskedelmi rendszerének kiterjesztése negatív hatással járna a régió országaira.

Megírtuk, e rendszer lakosságra alkalmazása azt jelenti, hogy gázfűtés esetén bizonyos energiamennyiség felett pluszadót fizettetnének, ugyanúgy ahogyan a benzin- és a dízelüzemű járművek használata után. Ez havonta 4–12 ezer forint pluszkiadást jelentene. A visegrádi országok inkább azt szeretnék, hogy célzott programok létrehozásával segítsék a lakossági zöldátmenetet, amilyen például a háztartások számára meghirdetett, százszázalékos támogatású napelemtelepítési magyar pályázat.

Kapcsolódó írásaink