Gazdaság

Rekordszintre nőtt az európai gázár kedd délután

Rekordszintre, ezer köbméterenként 2000 dollár fölé szökött az európai gázár hétfőn kora délutánra. A gázár kedd reggel óta folyamatosan emelkedik arra a hírre, hogy leállt a gáztovábbítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken Németország felé.

Rekordszintre nőtt az európai gázár kedd délután
A gázár reggel óta folyamatosan emelkedik arra a hírre, hogy leállt a gáztovábbítás Németország felé
Fotó: MH

A vezetéken ellentétes irányú gázszállítás indult el Lengyelország felé, azaz a földgáz most nyugatról keletre áramlik. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.  

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében röviddel 13 óra után 174,61 eurón jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként 2039 dollárnak felel meg, ami történelmi csúcs.

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálata kulcsfontosságú, amikor a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése.

A messze legnagyobb orosz gáztermelő Gazprom előrejelzése szerint idei termelése várhatóan 55 milliárd köbméterrel nő a tavalyihoz képest, meghaladja az 510 milliárd köbmétert, ami 10 éves csúcs.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Győzni csak az oltással lehet

ĀA gazdaságélénkítés, a védekezés és a gyermekvédelem 2022 három fő témája - Magyarország nem változtat a határvédelmen - Januártól harmadik oltáshoz köthetik a védettségi igazolványokat + VIDEÓ