Gazdaság

Az áfacsökkentés és a támogatások nagy lökést adtak a lakáspiacnak

Az áremelkedés ellenére nőtt a kereslet, az adásvételek száma meghaladta a tavalyelőttit

Elsősorban a vidéki családiházépítések száma nőtt ugrásszerűen idén a hazai lakáspiacon, a társasházprojektek lassabban indultak be az áfacsökkentés nyomán. Az első félévben megugrott az adásvételek száma, és az árak is kilőttek az év elején. Jövőre lassulhat a használt lakások árának növekedése, az új lakásoké azonban tovább drágulhat – derül ki a Takarék Index összegzéséből.

Az áfacsökkentés és a támogatások nagy lökést adtak a lakáspiacnak
A családi házakhoz képest lassabban, de a társasházépítések is megkezdődtek a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetését követően
Fotó: MH/Katona László

Az első negyedévben erőteljes áremelkedés jellemezte a hazai lakáspiacot, ebben szerepet játszott a kereslet hirtelen megugrása az első három hónapban, amelyhez hozzájárultak az év elejétől elérhető lakásvásárlási támogatások is – áll a Takarék Index tegnap közölt összegzésében. Az érdeklődés még a második negyedévben is erős maradt. A harmadik negyedévről még csak kevés adat áll rendelkezésre, a piac alakulására az ingatlanközvetítő hálózatok tapasztalataiból lehet következtetni, amelyek alapján a harmadik negyedévben tovább drágulhattak az ingatlanok.

A Takarék Index elemzői szerint 2021 első féléve minden régió-ban áremelkedést hozott a fajlagos medián árakban. Éves szinten 3,5 és 13,3 százalék között mozgott a drágulás mértéke. A legnagyobb emelkedés a fajlagos árakban Észak-Magyarországon volt, míg a legkevésbé a Közép-Dunántúl, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld drágult. De nemcsak a régiók, hanem a településtípusok esetében is jelentős eltérés volt. Az értékesített ingatlanok négyzetméterára a községekben 5,2 százalékkal csökkent, míg a megyeszékhelyeken 8,62 százalékkal nőtt.

Az idei év sokkal élénkebb lakáspiacot hozott a tavalyi után, hiába érkeztek a koronavírus újabb hullámai. Az első negyedévben 2020-hoz képest több mint 20 százalékkal több tranzakcióra került sor, de 2019-hez képest is hétszázalékos volt a növekedés. A 2020-as második negyedévhez képest a korlátozások ellenére is 62 százalékkal több tranzakció történt, és 2019-hez képest is hétszázalékos bővülésre került sor. A jú-lius és szeptember közötti időszak-ban ugyanakkor vesztett a lendületéből a piac, mind 2020-hoz, mind pedig 2019-hez képest – áll az összegzésben.

A Duna House tranzakciószám-becslése alapján, összességében az év első tizenegy hónapjában majdnem száznegyvenezer adásvételre kerülhetett sor Magyarországon, ami nagyjából megfelel a tavalyelőtti azonos időszaki számoknak, 2020-hoz képest pedig jelentős, mintegy tizenöt százalékos növekedést jelent.

Nehezen éledező bérleti piac

A lakásbérleti piacot tavaly erőteljesen megviselte a koronavírus-járvány, különösen a fővárosban. Idén a járvány okozta nehézségek ellenére ismét kezdett magára találni a piac, a bérleti díjak az év elejétől emelkedni kezdtek a KSH lakbérindexe alapján, amiben fontos szerepe volt a kínálat mérséklődésének.

Októberre az előző év azonos időszakához képest országosan 8,6 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, bár a 2020-as januári maximumértékhez képest még háromszázalékos volt az elmaradás országosan, Budapest belső kerületeiben pedig átlagosan tíz százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint 2020 elején.
(MOA)

Építkezési kedvet fokozó kedvezmény

Az új építésű lakások ismét ötszázalékosra csökkent, kedvezményes áfakulcsa a 2022. december 31-ig építési engedélyt szerző projektekre alkalmazható, ha az otthonokat 2026 végéig értékesítik. Emiatt a 2020-as visszaesést követően idén jelentősen nőtt a kiadott építési engedélyek száma. Az első három negyedévben harminc százalékkal több engedélyt adtak ki, mint 2020 azonos időszakában (22,4 ezret).

Az átadott lakások száma nagyjából a 2020-as azonos időszaki szinten alakult 2021 első kilenc hónapjában, összesen 12,6 ezer lakás kapott használatba vételi engedélyt, ami meghaladta a 2019-ben és a 2018-ban kilenc hónap alatt átadott otthonok számát is, körülbelül 25 százalékkal több ingatlan készült el.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink