Gazdaság

Mindenki telket akar, akár másfélszeres áron

Az elhelyezkedés a meghatározó

Felértékelődtek az ingatlanpiacon a családi házak, ami a telekpiaci forgalom jelentős növekedésével járt: az Otthon Centrum értékesítési statisztikái szerint idén húsz százalékkal több építési terület kelt el, mint egy évvel korábban – írták tegnapi sajtóközleményükben.

Mint kiderült, a telekárak is megugrottak, a frekventáltabb településeken a vírus előtti időszak másfélszeresét kell fizetni. „A koronavírus-járvány egyik ingatlanpiaci hatása, hogy egyértelműen megnőtt a kereslet a kertes házak iránt, és ez jól érzékelhető áremelkedést generált ebben a szegmensben egy év alatt” – összegezte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Elmondása szerint azok, akik a használt eladó házak között nem találtak igényeiknek és anyagi lehetőségeiknek megfelelő ingatlant, a telekpiac felé fordultak, hogy építkezzenek.

A közleményben kiemelte: ahogy minden ingatlan esetében, úgy a telkek árazásában is elsősorban az elhelyezkedés a meghatározó, de nemcsak a régiók szintjén, hanem a településen belül is. Nem mindegy, hogy vízparti vagy attól távoli telekről van szó, illetve az sem, hogy milyen a telek panorámája – sorolta az árazásban fontos szerepet játszó tényezőket a szakember.

Kapcsolódó írásaink