Gazdaság

A félmilliomodik VISSZADO-nyilatkozat

A kormány egyedülálló intézkedése révén a gyermekes családok 2022-ben egyévnyi adót kapnak vissza

A Pénzügyminisztérium parlamenti államitkára, Tállai András tegnap bejelentette, hogy bár még több mint két hét van hátra a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatok kitöltésére, máris beérkezett a félmilliomodik VISSZADO-nyilatkozat. Az államtitkár kiemelte, hogy a december 31-i dátum egy fontos mérföldkő.

A félmilliomodik VISSZADO-nyilatkozat
Tállai András: A visszatérítés lehetősége akkor sem veszhet el, ha valaki lekési a visszajelzési határidőt
Fotó: MH

Tállai András az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a magyar kormány egyedülálló intézkedése révén a gyermekes családok 2022-ben egyévnyi adót kapnak vissza, együttesen 600 milliárd forintot. Az összegek azonban csak akkor érhetnek célba, ha az adóhivatal ismeri a jogosultak bankszámlaszámát, vagy a postai címét – szögezte le az államtitkár. A kormány szempont­jából fontos mérföldkő az adó-visszatérítés folyamatában a december 31-i időpont, amely az egyszerűen kitölthető, úgynevezett VISSZADO-nyilatkozat beküldésének határideje.

Ez az az űrlap, ami a leglényegesebb gyakorlati kérdést rendezi: hova is küldje a pénzt az állam – mondta el Tállai András. A szülők jelentős részének ki se kell tölteni a nyilatkozatot, csak annak van teendője, aki családi kedvezményre jogosult, de a családi pótlékot nem ő kapja kézhez. Így például ha az édesanya kapja a családi pótlékot, akkor neki nem, de a házastársának ki kell töltenie a nyilatkozatot azért, hogy február tizenötig megkapja az adóvisszatérítés összegét – összegezte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki kiemelte, hogy az adóvisszatérítés nem veszhet el abban az esetben sem, ha valaki lekési a szilveszteri határidőt. A késedelem ugyanakkor nemcsak későbbi utalást, hanem némi adminisztrációs többletfeladatot is jelent.

Azoknak a szülőknek, akik lekésik a december végi határidőt, az adóhivatal által elkészített bevallási-tervezetet ki kell majd egészíteniük a kiutalási adatokkal, és ebben az esetben a visszatérítést a NAV az általános szabályok szerint, a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március elsején utalja ki – egészítette ki Tállai András.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom