Gazdaság
Folyamatosan nő a halfogyasztás hazánkban
Az agrártárca azon dolgozik, hogy a jövőben minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak

Az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak, mert jelenleg a hazai halfogyasztás 81 százalékát importból származó termékek teszik ki – mondta, majd kitért arra is, hogy a becslések szerint a hazai termelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy negyven százalékát, a nagyobb cégeknél pedig ez akár a forgalmuk hetven százalékát is kiteheti.
A frissen piacra kerülő hazai halak fogyasztása környezetvédelmi szempontból is felelősebb döntés, mint a több ezer kilométerről fagyasztva ideszállított tengeri halak vásárlása – tette hozzá az agrártárca vezetője. Elmondta továbbá, hogy a hazai halakat vásárlók hozzájárulnak az akvakultúra ágazat megmaradásához, amely az ország számos területén fontos szerepet tölt be a vidéki népesség foglalkoztatásában.
Tájékoztatójában hangsúlyozta: a koronavírus-járvány idején is jelentős erőfeszítéseket tett a kormány a bajba jutott ágazatok, köztük a haltermelők megsegítésére. A Gazdaságvédelmi akciótervben több mint ötszázmillió forinttal támogatták a munkahelyek megtartását a halgazdálkodási ágazatban – nyomatékosította Nagy István.
A miniszter pár szóban kitért arra is, hogy az ágazat jelentős figyelmet fordított a halhús minőségére is. Ennek elismerése, hogy két újabb haltermék, a balatoni hal és a szegedi tükörponty is megkapta az európai földrajzi árujelző oltalmat.