Gazdaság

Nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

Bővült az állattenyésztés

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 2021-ben tizenhárom százalékkal nőtt. A termelési volumen 2,3 százalékkal csökkent, az árak tizenhat százalékkal emelkedtek.

A növénytermesztés volumene 6,5 százalékkal kisebb, az állattenyésztésé 4,5 százalékkal nagyobb lett, a szolgáltatásoké változatlan maradt – közölte tegnap az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kiemelték, hogy a gyümölcsfélék, az állatok tenyésztése és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági csoporté viszont vagy egyáltalán nem változott, vagy csökkent.

A becslések alapján a termelési tényezők jövedelme közel tíz, a vállalkozói jövedelem tizenkét százalékkal nőtt tavaly óta. A KSH elemzői ezenkívül felhívták arra is a figyelmet, hogy az alkatrészek hiánya tovább rontja a külkereskedelmi egyenleget. „Az ellátási láncok zavarai rontják a gazdaság exportteljesítményét, így várhatóan tovább csökken a külkereskedelmi mérleg többlete a következő hónapokban – vélekedtek az elemzők.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom