Gazdaság

Ingatlanpiaci keresletet növelő állami támogatások

Somogy megye megdrágult

Éves szinten az ingatlanpiaci forgalom és az átlagárak 10–15 százalékos emelkedését vetíti előre a NAV első három negyedéves adatait feldolgozó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép – közölte tegnap az OTP Ingatlanpont. Abban, hogy a lakáspiac ismét szárnyra tudott kapni, döntő szerepet játszott az állami támogatások hatására megnövekvő kereslet és ezzel együtt az árak emelkedése – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ingatlanpiaci keresletet növelő állami támogatások
Budapest vezeti továbbra is az átlagárranglistát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A megyék árváltozásait vizsgálva 2021-ben is jellemző a korábbi évek trendje, elsősorban az olcsóbb megyék drágultak nagyobb mértékben. Tolna megye esetében érdemes figyelembe venni, hogy helyi viszonyok között nagyobb lakásprojektek indultak három városban is, ezek hatása egyértelműen megfigyelhető az eladott lakások átlagárának változásában – tette hozzá. Az eladott ingatlanok országos átlagára a főváros nélkül 331 ezer, míg Budapestet is beleszámítva 468 ezer forint volt négyzetméterenként.

A 678 ezer forintos átlagos négyzetméterárral természetesen továbbra is Budapest vezeti az átlagárranglistát, míg a 19 megye közül Somogy bizonyult a legdrágábbnak: akik itt kerestek lakást, azok átlagosan 457 ezer forintos átlagos négyzetméterárral találkozhattak. Mint kiderült – hagyományosan – a legolcsóbb megye ismét Nógrád, 137 ezer forintos átlagárral, egyedüliként a kétszázezres szint alatt. A megyeszékhelyek közül ugyanakkor egyedül Nógrád legnagyobb városában, Salgótarjánban emelkedett harminc százalék felett az átlagár, de még így is a legmegfizethetőbb nagyváros maradt.

Kapcsolódó írásaink