Gazdaság

Fordulatot hozhat a forgalomcsökkentés a fővárosban

A parkolási lehetőségek korlátozásának hatása nehezen számszerűsíthető, azonban több folyamatot is elindíthat az ingatlanpiacon

Folyamatosan növekszik a Budapest belvárosában közlekedő gépjárművek száma. Az ezzel járó lég- és zajszennyezés, a parkolásra használt közterületek bővülése rontja a fővárosi lakosok életminőségét.

Fordulatot hozhat a forgalomcsökkentés a fővárosban
A kertvárosok után ismét a belső kerületek kerülhetnek a középpontba
Fotó: MH

A parkolási lehetőségek csökkentése és a forgalomcsillapítás ezen a helyzeten lényegesen változtatna, amelynek jótékony hatása az ingatlanpiacon is észrevehető lenne – derült ki az OTP Ingatlanpont tegnapi sajtóközleményéből, ahol az autózás visszaszorításának lehetséges hatásait vizsgálták.

A növekvő gépjárműforgalom és az ezzel járó környezetszennyezés és a gépjárművek által elfoglalt közterület – ami korábban sok esetben zöldterület volt – egyértelműen rontja az ott lakók életminőségét, ezért már számos próbálkozás történt a helyzet kezelésére. A belvárosi kerületek tavaly év elején fogtak bele a parkolási helyzet rendezésébe – közölték.

Önmagában nehezen számszerűsíthető a parkolási lehetőségek korlátozásának hatása, azonban több folyamatot is elindíthat az ingatlanpiacon. A csökkenő forgalom újra vonzóvá teheti az érintett kerületeket azok számára, akiket kifejezetten a közlekedés riasztott el a belvárosi léttől. A közterületi parkolási lehetőségek korlátozása a garázsok piacát is felpezsdítheti, növekvő keresletet és emelkedő árakat eredményezve. Ez a belvárosban különösen igaz lehet, ahol a garázsok eleve korlátozott számban állnak rendelkezésre – fejtették ki.

Hosszú távon vizsgálva a lehetséges következményeket és feltételezve, hogy a kertvárosok után ismét a belső kerületek kerülnek a figyelem középpontjába, elképzelhető, hogy a mostaninál élhetőbb környezet miatt tovább növekedhet a belvárosi ingatlanok iránti kereslet, és ezzel párhuzamosan a lakások ára is tovább emelkedhet – írták. Természetesen a gépjárműforgalom korlátozása és ennek következtében az élhetőbb környezet mellett továbbra is nagyon sok a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy mit hoz a jövő a pesti belváros számára, hiszen a turizmus újraéledése egyelőre még várat magára – tették hozzá.

Számos példa áll már rendelkezése a fővárosban is arra, hogy a szűkebb és tágabb értelemben vett forgalomcsökkentés, a gyalogos, kerékpáros forgalom erősítése, a tömegközlekedés előtérbe helyezése, a terület funkcióváltása hogyan befolyásolja az érintett ingatlanok értékét.

„Ott, ahol csökken vagy akár teljesen meg is szűnik a gépjárműforgalom, néhány év alatt az ingatlanárak növekedése figyelhető meg. Ez a folyamat játszódott le a mára szinte etalonná vált II. kerületi Lövőház utcában vagy a XI. kerületi Bartók Béla úton, a pesti oldalon pedig példaként említhető a IX. kerületi Mester utca vagy a józsefvárosi Corvin negyed. Egy adott utca részleges vagy teljes lezárása és közösségi térré alakítása a tapasztalatok alapján a környező utcák keresettségét is növelheti” – fejtette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Kapcsolódó írásaink